Botalife

Етерични масла, които отблъскват насекомите Напиши коментар

Много от етеричните масла притежават свойството да отблъскват насекомите. Днес ще разгледаме най-използваните  от тях и как можем да ги прилагаме.

Масло от ментаМаслото от мента може да отблъсне мравки, бълхи, мухи, въшки, молци, пчели, листни въшки, хлебарки, паяци, кърлежи, дървеници и др.

Масло от лимонова треваМаслото от лимонова трева ще помогне за отблъскване на комари, бълхи, кърлежи, въшки, плодови мухи и молци. Внимание!!! Маслото от лимонова трева може да привлече пчели, тъй като ароматът му наподобява този, който излъчвт пчелите по време на роене и понякога се използва от пчеларите за улавяне на роеве.

Портокалово масло – Като цяло, повечето насекоми мразят цитруси, което прави етеричното масло от портокал чудесен избор за отблъскване на насекоми във вашия дом. Може да бъде ефективно срещу мравки, молци, хлебарки, мокрици, оси, бълхи, въшки и кърлежи.

Лавандулово масло – маслото за всичко – ефективно и за отблъскване на насекоми. Използвайте масло от лавандула срещу бълхи, мухи, комари, акари, кърлежи, молци, плодови мушици.

Маслото от лавандула и лавандуловата вода също са чудесни за успокояване на кожата от ухапвания от насекоми и изгаряния..

Масло от розмарин е ефективно срещу мухи, комари, въшки, мравки и кърлежи.

Масло от евкалиптЕвкалиптовото масло е чудесно срещу вредители, може да помогне за отблъскване на комари и кърлежи, мухи, въшки, хлебарки, плодови мушици, бълхи.

Масло от гераниум – Може да се използва срещу оси, кърлежи, въшки, комари, мухи и др., освен това ароматът му е изключително приятен.

Масло от босилекетеричното масло от босилек също е чудесен естествен репелент срещу насекоми. Маслото от босилек ще помогне срещу мухи, комари и плодови мушици.

Масло от чаено дърво – Използва се като репелент и инсектицид срещу кърлежи, пчели, комари, въшки, акари, дървеници; ще послужи също и за третиране на ухапванията от насекоми.

Масло от салвия – срещу мухи, комари, дървеници, различни видове мушици.

Масло от мащерка– срещу кърлежи, мухи, комари, хлебарки, дървеници.

Масло от риган– Отблъсква кърлежи, мухи, комари, акари, листни въшки, освен това действа като инсектицид и може да унищожи Borrelia burgdorferi, бактерията, която причинява лаймска болест.

Масло от канела – Приложете срещу мравки, кърлежи, хлебарки, мухи, комари и др.

Масло от пачули – Използва се против молци, кърлежи, мухи, комари.

Карамфилово масло – Отблъсква кърлежи, комари, мравки, плодови мушици, листни въшки.

Използване на етеричните масла за лична защита от насекоми, когато сме навън:

Нищо не разваля доброто прекарване на открито повече от кръвосмучещите насекоми. Има няколко варианта, с които можете да ги държите далеч, когато сте навън, а освен това, и ще ухаете добре 😊:

Крем: Можете да смесите етеричните масла с домашно приготвен лосион за тяло или да използвате закупена основа за лосион без аромати. Втрийте в откритите места по кожата преди да излезете навън. На 50 мл. база можете да добавите 65 – 75 капки етерични масла. Това прави 5 % рареждане, ако имате чувствителна кожа, изплзвайте по-малко количество етерични масла! Избягвайте нанасяне върху лицето! Пазете от попадане в очите!

Масло: Можете да разредите избраните от вас етерични масла в любимото си носещо масло и да втриете в кожата си. Маслото от черен кимион има допълнително репелентно действие,  а според някои проучвания – кокосовото масло също.

Направете репелент по собствен вкус и според нуждите ви като на 10 мл базово масло прибавите около 15 капки от репелентните етерични масла. Това прави 5 % рареждане, ако имате чувствителна кожа, изплзвайте по-малко количество етерични масла! Избягвайте нанасяне върху лицето! Пазете от попадане в очите!

Спрей: Това е, може би, най-разпространеният и предпочитан вариант. Съставките на домашно приготвените спрейове обикновено включват дестилирана или флорална вода, алкохол, екстракт от хамамелис, глицерин, гел от алое, оцет. Използвайте бутилка със спрей, за да нанесете върху тялото и дрехите си.

Спрей против насекоми № 1:

Флорална вода от лавандула 150 мл

10 капки масло от лимонова трева

10 капки масло от босилек

15 капки масло от мента

15 капки масло от чеано дърво

15 капки масло от евкалипт

5 капки масло от риган

Спрей против насекоми № 2:

100 мл Вода от риган

100 мл Лавандулова вода

1ч. л. растителен глицерин (по избор)

10 капки масло от розмарин

10 капки масло от лавандула

10 капки масло от евкалипт

10 капки масло от мащерка

10 капки масло от гераниум

Спрей против насекоми, подходящ за деца от 3 до 6 г:

№ 1:

150 мл лавандулова вода

5 капки масло от лавандула

10 капки масло от евкалипт

1ч. л. ябълков оцет (по желание)

№ 2:

100-150 мл дестилирана или филтрирана вода

4 капки масло от чаено дърво

5 капки масло от гераниум

10 капки масло от лавандула

*Не забравяйте да разтръскате добре преди всяка употреба!

*Избягвайте нанасяне върху лицето! Пазете от попадане в очите!

*Преди да прилагате върху кожата се уверете, че нямате непоносимост към някоя от съставките.

*За малки деца или хора с чувствителна кожа предпочитайте напръскване върху дрехите и обувките. Имайте предвид, че някои тъкани може да се повредят от маслата.

Спрей против насекоми за кучета:

№ 1:

150 мл лавандулова вода

От 1 до 5 капки масло от лимонова трева или масло от гераниум

№ 2:

100-150 мл дестилирана или филтрирана вода

От 1 до 10 капки масло от лавандула

*За да използвате тези домашно приготвени спрейове за кучето си, разтръскайте добре и напръскайте леко върху козината му, а после с ръце разнесете добре.

*Пазете от попадане в очите, носа и устата на вашия любимец!

*Когато става въпрос за етерични масла, винаги имайте предвид, че повече не е по-добре. Не забравяйте да използвате минималното количество и прилагайте само когато е необходимо.

*За да приложите етеричните масла с репелентно действие по най-безопасен начин – нанесете няколко капки масло от лавандула, гераниум, евкалипт или лимонова трева върху каишката.

*Като натурален репелент може да използвате и маслото от черен кимион като втриете малко количество в различни точки по гърба, краката зад ушите.

При ухапване от насекоми за третиране на мястото могат да се използват флоралните води от лайка и лавандула, маслата от лайка, лавандула, чаено дърво, мента, босилек и др.

Предпазване от насекоми у дома:

Ето някои опции за използване на етерични масла за отблъскване на насекоми във вашия дом:

Спрейове: Можете да направите спрей, подобен на домашния спрей за насекоми по-горе и да го напръскате върху мебели, чаршафи, килими и т.н. Внимавайте в местата за домашни любимци и се уверете, че използвате масло, подходящо за домашни любимци. Уверете се, че повърхността, върху която пръскате няма да бъде повредена от спрея.

Спрей против дървеници и акари: В бутилка-спрей комбинирайте 1 чаша водка с 20 капки масло от лавандула, 20 капки масло от евкалипт и 10 капки масло от чаено дърво. Разклатете, за да се смеси, след това напръскайте върху и около леглото. Разклащайте добре преди всяка употреба. Този спрей е подходящ и против комари и мухи, с него може да напръскате вратите и прозорците в дома, както и завесите.

Спрей против хлебарки и мравки: В бутилка-спрей комбинирайте 50 мл оцет и 200 мл вода с 50 – 60 капки от масло от чаено дърво, масло от евкалипт и масло от мащерка в съотношение 1:1:1 или масло от мента и масло от кипарис в съотношение 1:1 и напръскайте местата откъдето могат да влязат в дома ви и там, под шкафове, дивани и там, където обикновено ги забелзвате.

Памучни топки: Капнете по няколко капки масло върху топчета памук и ги поставете стратегически в дома си, съсредоточете се върху входните точки, откъдето насекомите може да влязат в къщата ви.

Дифузиране: Използвайте вашия дифузер за етерични масла, като го заредите с репелентни масла. Ето някои примери за блендове:

Блендове за дифузер с репелентно действие:

№ 1:

4 капки масло от лимонова трева

2 капки масло от карамфил

2 капки масло от канела

№ 2:

2 капки масло от мента

4 капки масло от лавандула

2 капки масло от мащерка

2 капки масло от гераниум

№ 3:

Вода от риган

3 капки масло от лавандула

3 капки масло от розмарин

3 капки масло от мента

Спрейове за насекоми по растенията:

Когато растенията са нападнати от вредители, може да опитате следните смеси, за да ги прогоните:

№ 1:

150 мл вода от лавандула

40 капки масло от салвия

40 капки масло от мащерка

№ 2:

150 мл вода

40 капки масло от мента

40 капки масло от лаврови листа

Към горните смеси може да се добавят няколко капки неутрален течен сапун като прилепител.

Вашият коментар