Botalife

Етерични масла, използвани при проблеми с храносмилателната система. Напиши коментар

Много от етеричните масла имат положителен ефект върху храносмилането, проблеми като газове, подуване, повръщане, рефлукс, диария, колики, възпаления и други.

Най-често използваните са:

Етерично масло от карамфил – Предпазва от стомашни инфекции, чревни спазми, газове, хълцане, гадене и повръщане, бактериален колит, диария, чревни паразити.

Етерично масло от джинджифил Благоприятства стомашно-чревната подвижност, възпрепятства ферментацията в червата, подходящо при газове и подуване, предотвратява запека и облекчава гаденето.

Етерично масло от мента – Притежава успокояващо и охлаждащо действие, облекчава болки, спазми и храносмилателен стрес, като релаксира стомашно-чревната мускулатура, стимулира секрецията на жлъчка, бори се с различни патогени, помага в справянето със Синдрома да раздразнените черва, помага при гадене и повръщане.

Етерично масло от анасон – Подпомага храносмилането на тежки ястия, особено мазни и сладки храни, намалява крампите и подуването, отличен както при диария, така и при запек, повлиява положително синдрома на раздразнените черва.

Етерично масло от куркума – Подобрява храносмилането и метаболизма, предпазва от газове, подуване и крампи, силно противовъзпалително, използва се още при язви, синдром на раздразнените черва, болест на Крон.

Етерично масло от черен пипер – Стимулира секрецията на стомашен сок, при спазми, газове, подуване, запек.

Етерично масло от босилек – Стимулира секрецията на стомашен сок, антисептик, при стомашни и чревни спазми, диспепсия, чревни инфекции, хранителни отравяния.

Етерично масло от лимонова трева – Стимулира секрецията на стомашен сок, стомашен тоник, подходящо при ентерити.

Етерично масло от кориандър – Аналгетик, подобрява храносмилането, много добър при хранителни отравяния.

Етерично масло от копър – Един от най-добрите стимуланти за храносмилателната система, използва се с успех при при лениви черва, запек, чревни спазми, метеоризъм, Синдрома да раздразнените черва, паразити.

Етерично масло от лимон – Подходящо при рефлукс и стомашни киселини, гадене и повръщане, стимулира отделянето на стомашен сок и панкреаса, възпрепятства образуването на жлъчни камъни.

Етерично масло от мащерка и етерично масло от риган – Възбуждат апетита и секрецията на стомашен сок, изключтелно подходящи при чревни инфекции и паразити.

Етерично масло от лаврови листа – Прилага се при аерофагия, метеоризъм, липса на апетит, стимулант за стомаха и червата.

Етерично масло от немска лайка – Действа успокояващо, противовъзпалително, храносмилателен тоник, спазмолитик, стимулант за жлъчката и апетита, язва.

Етерично масло от плодове на хвойна – Стимулира храносмилателните ензими, предотвратява ферментационни процеси.

Етерично масло от тамян и етерично масло от смирна – Действат успокояващо, силно противовъзпалително, храносмилателен тоник, спазмолитик, подходящи при синдрома на раздразнените черва, болест на Крон, улцерозен колит.

Посочените етерични масла могат да се използват както самостоятелно, така и в различни комбинации. Могат да се използват чрез вътрешен прием, като добавка в храни, външно с масаж или в дифузер.

Някои от маслата могат да са неподходящи за бременни и кърмещи жени, малки деца и хора, които приемат различни лекарства. Моля, консултирайте се с Вашия лекар!

Блендове:

Бленд 1:

3 капки Етерично масло от лимонова трева

2 капки Етерично масло от босилек

3 капки Етерично масло от немска лайка

2 капки Етерично масло от мента

2 капки Етерично масло от джинджифил

Този бленд е подходящ за дифузер за стимулиране на храносмилането.

Бленд 2:

2 капки Етерично масло от лимон

2 капки Етерично масло от мента

3 капки Етерично масло от джинджифил

Този бленд е подходящ при гадене и повръщане, приложен в дифузер или с намазване в областта на китките, врата и стъпалата. Подходящ е също при спазми, газове и за облекчаване на храносмилането, разреден с 1 суп. л. базово масло, приложен с масаж в областта на корема. Ако се взима вътрешно, всяко масло се намалява с по една капка, разрежда се надлежно и се приема при нужда.

Бленд 3:

1 чаена лъжица Масло от жълт кантарион

1 капка Етерично масло от мента

1 капка Етерично масло от немска лайка

Този бленд е подходящ при язва, гастрит, колит. Взима се вътрешно преди хранене, 1 или 2 пъти дневно.

Бленд 4:

2 капки Етерично масло от копър

2 капки Етерично масло от мента

2 капки Етерично масло от джинджифил

Този бленд е подходящ при спазми, газове, подуване, запек, синдром на раздразнените черва. Прилага се външно чрез масаж в областта на корема,  разреден с 1 суп. л. базово масло. Ако се взима вътрешно, всяко масло се намалява с по една капка, разрежда се надлежно и се приема при нужда.

Бленд 5:

2 капки Етерично масло от анасон

1 капка Етерично масло от черен пипер

1 капка Етерично масло от кориандър

Този бленд е подходящ при газове, подуване, разтройство, след преяждане или прием на трудносмилаема храна, чревни колики. Прилага се външно чрез масаж в областта на корема,  разреден с 1 суп. л. базово масло. Ако се взима вътрешно, се разрежда надлежно и се приема при нужда.

Бленд 6:

1 капка Етерично масло от мента

2 капки Етерично масло от плодове на хвойна

2 капки Етерично масло от тамян

Този бленд е подходящ при газове, подуване, спазми, подпомага храносмилателния процес. Действа противовъзпалително и успокояващо. Прилага се външно чрез масаж в областта на корема, разреден с 1 ч. л. базово масло. Ако се взима вътрешно, се разрежда надлежно и се приема при нужда.

Бленд 7:

1 капка Етерично масло от куркума 

1 капка Етерично масло от джинджифил

1 капка Етерично масло от черен пипер

Този бленд е подходящ при газове, подуване, спазми. Подобрява храносмилателния процес и действа противовъзпалително. Взима се вътрешно, като се разрежда надлежно и се приема при нужда. Прилага се и външно чрез масаж в областта на корема, разреден с 1 ч. л. базово масло.

Бленд 8:

1 суп. л. Суров мед

1 суп. л. Суров ябълков оцет

1 капка Етерично масло от мента

1 капка Етерично масло от лимон

Този бленд се взима вътрешно като домашно средство против киселини, след хранене.

Още:

Масло от черен кимион – стимулира отделянето на жлъчка и стомашен сок, стомашно-чревната подвижност, индуцира изхвърлянето на газове от стомаха и червата, унищожава или инхибира растежа на разрушителни микроорганизми, включително грам-отрицателни, грам-положителни бактерии, вируси, паразити, шистозома и гъбички, действа противовъзпалително, против диария и запек, регулира метаболизма и способства отслабването.

Масло от жълт кантарион – стимулира функциите на храносмилателния тракт, ефективно е при стомашни проблеми като язва и гастрит, различни възпалителни състояния на червата.

Натурални пасти – стимулират и подобряват храносмилането, възпрепятстват гниенето, регулират чревната подвижност и усвояването на хранителни вещества.

Сусамов тахан – подобрява храносмилането и често се използва за облекчаване на язва и гастрит.

Вода от риган – подпомага задравословната чревна флора, предотвратява ферментацията.

Вашият коментар