Botalife
превенция и справяне с грип и настинки

Детоксикацията и ролята на етеричните масла

В тази статия ще научите за:

1. Токсините и тялото
2. Източниците на токсичност
3. Отчитане на натрупването на токсини
4. Как да разберете дали сте “токсични”
5. Симптоми на експозиция на тежки метали
6. Заболявания, свързани с токсичността
7. Ресурси за изследване на степента на токсичност
8. 10 -те най-добри етерични масла за детоксикация
9. Съображения за добиването на етерични масла
10. Съвети за детоксикация с етерични масла
11. Специална забележка относно “реакциите на детоксикация” с етерични масла

Технически погледнато всяко чуждо вещество, което може да причини заболяване би могло да се определи като токсин. Много важно е да знаеме това, тъй като сме атакувани ежедневно от токсини, буквално е невъзможно да ги избегнем, освен ако не живеем в свой антисептичен мехур. За щастие ние разполагаме с ефикасна система, която се справя с повечето вредни токсини, но е важно, за всеки случай, да се научим как да се пречистваме с етерични масла и други лекове от природата.

Токсините и тялото

Тази статия е много дълга поради 2 причини: Първо – детоксикацията е твърде популярна тема и много хора са озадачени какво точно представлява тя. Второ – прекаленият контакт с токсините се превръща в епидемия на нашето общество и ние трябва да бъдем уведомени за рисковете, за това как да избягваме токсините и как да се лекуваме по подходящ начин.

Най-напред трябва да знаем две важни неща за способността на тялото ни да реагира на въздействието на токсини:

1. Нашето тяло е устроено така, че да неутрализира токсините.
2. Ако тялото не може да неутрализира повишеното количеството токсини, те няма само да циркулират, а най-вероятно ще се отложат в него.

За едно здраво тяло, в което имунната система и системата за детоксикация функционират на пълни обороти, експертите са на мнение, че “нормалните нива” на излагане на токсини могат да се елиминират от тези системи. Но какво значи “нормални”? Това е въпрос, който интересува много хора, тъй като нашият свят става все по-токсичен и човешкото тяло не може да понесе цялото замърсяване от околната среда (въздуха, водата, храната и “токсичните мисли”).
За нещастие човешката цивилизация е създала среда, в която телата ни не успяват да премахнат всички токсини, на които сме изложени и на практика това се оказва проблем. За наше щастие обаче има неща, които можем да направим, за да подобрим естествената си система за детоксикация и да приложим различни стратегии, за да не я претоварваме!

Източници на токсичност

Безспорно нашият свят става все по-токсичен с всяка изминала минута, но не е нужно да напуснем Земята и да се преместим на Марс, за да сме здрави! Помнете – тялото ви може да се пребори с някои прости токсини от ежедневието. Проблемът настъпва, когато приемаме ненужни лекарства, консумираме генномодифицирана и пръскана с пестициди храна или използваме нездравословни продукти за тялото. Като правим всичко това, ние общо взето консумираме супа от химикали, която сее хаос в нашия организъм!

Най-често срещаните източници на токсини, на които попадаме (например домакински почистващи препарати, “дегазиращите” мебели, изолация, козметични продукти и други) могат лесно да бъдат избегнати.
Детоксикацията с етерични масла (както се подчертава и в края на тази статия) може да помогне много за намаляване на подобни рискове. Тежките метали, от друга страна, представляват много по-голям проблем, тъй като са по-трудни за премахване и по-трудни за избягване.

Днес списъкът с токсините в нашата жизнена среда изглежда почти безкраен. Ето само някои от източниците на токсини:

– Замърсяване на въздуха
– Цигарен дим (от 1-ва, 2-ра или 3-та ръка)
– Почистващи препарати
– Приспособления за готвене
– Компютри, електроника
– Козметични добавки (например фталати)
– Дентални амалгами
– Електромагнитни полета/честоти
– Отглеждани във ферма риби
– Хранителни добавки
– Генномодифицирани храни
– Индустриални комплекси
– Електрически крушки
– Машинни части
– Медицина/медицински процедури
– Медицинска апаратура
– “Дегазиране” от килими, платове и мебели
– Поостарели домове
– Неорганична храна
– Боя: Летливи органични съединения (VOC), стари оловни бои
– Остатъци от пестициди и хербициди
– Пластмаса и пластификатори
– Смог
– Вода: градска и кладенчова
– Тръбопроводи
– Ваксини
Списъкът е много по-дълъг…

Опасности у дома

Въпреки значителните подобрения в наредбите за премахване на оловото от боите и стандартните домакински уреди, голяма част от по-старите домове са често все още замърсени. Ако живеете близо до заводи или земеделски ниви е възможно да сте изложени на допълнителни рискове. Често хората нямат възможност да се преместят на по-безопасно място, затова е добре да са запознати с рисковете, на които са изложени и да се предприемат необходимите мерки.

Опасности на работното място

Най-често срещани случаи на излагане на тежки метали има при замърсяване на организма с живак (популярни примери са ваксините и денталните амалгами). Промишленото производство също е източник на токсични тежки метали и хората трябва да считат работната си среда за потенциален източник за проблеми със здравето. (1)

Кулинарни опасности

Според проучване от 2002 г. съществуват много потенциални токсини в храната ни:

“…токсичните съединения се озовават в храната ни по време на производството, съхранението или транспортирането й. Такива съединения са най-често индустриалните замърсители, устойчивите органични замърсители (УОЗ), пестицидите, тежките метали и токсините с бактериален или гъбичен произход… Мигрирането на съединения от опаковъчни материали в пакетираните храни, като например замърсяване с олово от припой в някои метални консерви, е добре известно.” (2)

Независимо дали искаме да консумираме само чисти и безопасни храни, нашата култура е направила това много трудно. Излагането на токсини със сигурност ще се случва. Въпросът е дали организмът ни е готов да поеме атаката и колко време ще му е необходимо, за да се възстанови, след като я поеме.

Отчитане на натрупването на токсини

Ключът към разбиране на токсичността е да осъзнаем, че сме по-загрижени за постепенното микронатрупване в продължение на много години, а не за мигновеното излагане на токсини, което може да се случи на места, където има разлив, авария или нещо подобно. Следователно, следенето за претоварване с токсини не е толкова лесно, колкото засичане на клиничните стойности на кръвната плазма. Същото важи и за урината – когато докторите взимат кръвни проби или проби от урина, те виждат само моментна снимка на състоянието ви.
Ако решите да се подложите на проверка за нива на излагане на тежки метали, уверете се, че специалистът разбира добре за експозицията на токсини и за натрупването им. Здравните заведения трябва да представляват нещо повече от стандартното взимане на кръв. Те трябва да обърнат внимание и на натрупаните токсини и да проведат още тестове.
Освен това, идентифицирането на рисковите фактори, признаци и симптоми може да ви помогне да си изградите начална база за по-нататъшни решения.

Как да се разбере дали сте “токсични”

За съжаление не съществува тест за “токсично пренатоварване”, който да е категоричен и неотменим. Това представлява голям проблем за хора с неизяснени симптоми, и както изтъква специалистът по детоксикация д-р Б. Дж. Хардик, фокусът трябва да бъде върху рисковите фактори. “Броят на рисковите фактори, които притежавате”, казва д-р Хардик, “плюс сериозността на експозицията във всяка една категория, както и времето, през което сте били изложени на въздействието на токсините, играят роля в определянето на степента на сериозност. Освен това, тежките метали представляват по-голяма заплаха от познатите ни токсини, на които попадаме в ежедневието си.”

Тогава какво да се прави? Можем да отчетем нивото на токсично въздействие въз основа на рисковите фактори, споменати по-горе:

– Живеем в стар дом, пушим и ядем McDonald’s всеки ден? Голям риск!
– Пием нефилтрирана чешмяна вода и взимаме малко аспирин всеки ден срещу заболявания на сърцето с “превантивна” цел? Голям риск!
– Работиме в завод, готвиме с тигани с тефлоново покритие и живееме под енергийни мрежи? Голям риск!
Ако не сте сигурни колко сериозно сте изложени на токсини, обърнете внимание на общите признаци и симптоми, както и на общите рискови фактори. Например, хроничното излагане на токсини може да има следните симптоми:
– Запек и проблеми с храносмилането
– Променливи настроения и психически проблеми
– Главоболие
– Умора
– Необяснима болка и раздразнение

Разбира се, това може да са симптоми за различни видове проблеми, ключът тук е “необясним”. Почти всеки признак или симптом, който имате е със сигурност основателен. Ако не знаете причината, след като сте били преглеждани от доктор, виновникът може да е хроничното излагане на токсини.
Също така, ако подозирате, че сте засегнати от прекомерно токсично натоварване, първото изследване е кръвна проба, която измерва нивото на определени токсини, циркулиращи в кръвта. Второ – добре е също да се вземат проби и от косата. Някои здравни заведения предпочитат да правят предизвикани тестове за урина, които представляват въвеждане на хелатиращи агенти, така че токсините да бъдат пуснати в урината и да се добие представа за металите, “спящи” в организма. Употребата на хелатиращи агенти предизвиква противоречия и е важно да се отбележи, че има валидни аргументи и от двете страни.
Накратко казано, тези тестове ще покажат, че всеки има вероятно някакво ниво на метали и е важно да се отбележи, че това е “цялостната картина”. Всяка частица от пъзела трябва да си дойде на мястото, за да разкрие какъв трябва да бъде плана за действие.

Симптоми от продължително въздействие на тежки метали

Излагането на тежки метали е нещо сериозно и може да бъде смъртоносно. Агенцията за защита на околната среда набляга на следните симптоми като присъщи за натравяне с олово (3) :

– Анемия
– Проблеми с поведението и ученето
– Сърдечно-съдови проблеми – хипертония
– Влошена функция на бъбреците
– Проблеми със слуха
– Хиперактивност
– Намалено IQ
– Репродуктивни проблеми (и при мъже, и при жени)
– Гърчове, кома и смърт (при поглъщане)
– Забавен растеж

Признаците и симптомите на отравяне с живак варират в зависимост от типа и нивото на излагане (4):

– Промени в реакциите на нервната система
– Нарушени възприятия
– Промяна в емоциите (прекомерна срамежливост, раздразнителност, смяна на настроенията, тревожност)
– Главоболия и мигрени
– Увреждане на слуха
– Безсъние и проблеми със съня
– Липса на координация
– Загуба на периферното зрение
– Загуба на памет
– Психически проблеми
– Смяна на настроенията
– Слабост в мускулите
– Невро-мускулни промени (мускулна атрофия, тикове и слабост)
– Невропатия – болка “като от игли” в ръцете, краката и около устата
– Слабо представяне на тестове за психични процеси
– Обриви и дерматит
– Влошаване на говорната способност
– Тремор

Тези симптоми трябва да се вземат насериозно, ако има подозрения за токсично излагане на тежки метали.

Заболявания, свързани с токсичността

Има два основни вида реакции към токсини: остра и хронична. Когато влезете в контакт с големи количества от определен токсин, като например при опръскване на кожата ви с пестицид, най-вероятно ще има мигновен остър ефект. Ако сте изложени на малко количество в дълъг период от време, като например когато ядете продукти, напръскани с пестициди, ще мине време, докато започнат да се развиват странични ефекти.
Представеният списък със заболявания, свързани с токсичността по никакъв начин не е пълен. Това е просто една малка част от това, което литературата твърди.

Алергии

Случаите на алергии и астма в последните години рязко са зачестили. Защо е така? Учените, които изследваха тази тема през 2014 г. успешно направиха връзката между токсините в природата и алергиите. Като се има предвид, че има над 100 000 нови химикали, използвани в продуктите за консумиране в последно време, не е изненадващо, че телата ни трудно издържат на токсично натоварване. Както обясняват учените,
“Развитието на имунната система, особено в пренаталния период, има съществени последици за здравето в ранната детска възраст и през зрелия живот… Експозиция на ендокринни разрушители в природата може да доведе до драстични промени в производството на цитокин, в дейността на имунната система, цялостния баланс на Th1 и Th2 и при медиатори от тип 1 медиатори на свръхчувствителност, като например IgE.” (6)

С други думи, замърсителите и химикалите, на които сме били изложени като деца и на които нашите деца също са постоянно изложени, са довели до епидемия от алергични заболявания!

Рак

Друга напаст, тровеща нашата ера, е ракът, за който учените смятат, че не само преобладава в днешно време, но може и да е нещо нормално за новите поколения. Това не е трудно да се обясни, тъй като проучване от 2008 г. гласи, че само 5-10% от случаите на рак са поради генетична предразположеност, докато останалата част могат да бъдат предотвратени чрез промяна на начина на живот. (7) Начинът на хранене, стресът, тютюнопушенето и замърсителите са посочени като главни фактори за заболяване от рак.

Болести на имунната система

Това, което свързва алергиите и рака е отслабената имунна система. Доброто функциониране на имунната система е от жизненоважно значение, тъй като тя може да ни предпазва от заболявания и да се справя с хронични възпаления. За съжаление токсините доста лесно развалят този баланс.
Най-ясно това личи при автоимунните заболявания, които възникват по време на работа, при която работниците са изложени на високи нива на токсини. Пример за това е силициевият прах, който е силно свързан с автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и лупус, докато излагането на пестициди и разтворители е свързана с друг вид заболявания. (8)

Не е изненадващо, че докато химичните токсини атакуват имунната система и причиняват имунни заболявания, тежките метали също имат значителен имунотоксичен характер. (9) Едно изследователско проучване сравнява състоянието на хора с автоимунен тироидит преди и след премахване на живака от пломбите им и установява значително подобрение на здравето на “около 70% от пациентите!” (10)

Психично здраве

Известно е, че всяка една система в тялото е тясно свързана с другите системи. Например имунната и ендокринната система са свързани не само по функции, но и по това какви ефекти имат върху тях токсичните метали и химикали. Както отбелязва д-р Хардик, “Освен че се класифицират като имунотоксини, тежките метали са също така и невротоксини и натрупването им може да доведе до проблеми с психичното здраве.”
В проучване с 2000 участници, изложени на олово в “безопасни” граници, е било свързано с по-чести случаи на депресия и проблеми с психичното здраве. (11) При деца и живакът, и оловото причиняват нарушение на когнитивните функции и интелигентността. (12, 13)
Металите не са единственият проблем. В подробно проучване, публикувано през 2012 г., се изброяват следните ефекти от дълготрайна експозиция на пестициди:
“увреждане на паметта и концентрацията, дезориентиране, дълбока депресия, раздразнителност, объркване, главоболие, проблеми с говора, забавени реакции, кошмари, сомнамбулизъм, както и сънливост или безсъние.” (14)
Все повече и повече от най-големите здравословни проблеми на нашата култура са свързани с излагането на токсични вещества и изглежда досега сме разбрали съвсем малка част от истинските последици от нашите действия в индустриалните общества.

Хормонален дисбаланс

Най-много внимание се обръща на живака и оловото, но има и други метали, които могат да доведат до проблеми с хормоните. Арсенът е един от тях, най-вече щом става дума за проблеми с метаболизма. Всъщност учените смятат, че арсенът даже може да допринесе за заболяване от диабет тип 2. През 2002 г. в списание Toxicology Letters бе написано следното:

“В Швеция едно групово проучване чрез анализ на смъртни актове на работници на медни топлини пещи и на стъклари разкри тенденция за нарастващ брой на заболели от захарен диабет поради повишено количество поет арсен при вдишване. В Бангладеш измежду изложените на арсен субекти с кератоза количеството на заболели от захарен диабет е пет пъти по-голямо от това на неизложените субекти.” (15)

Пет години по-късно бе потвърдено, че при хора, живеещи близо до сметища за опасни материали има пет пъти по-голяма вероятност да бъдат приети в болница заради усложнения, свързани с диабет, отколкото при хората, които живеят другаде.(16)

Други хормонални проблеми, породени от излагането на токсини са естрогенните ефекти от бисфенол А (BPA), както и органохлорните съединения, класифицирани като замърсители, които се използват в пестициди и други химически третирания. Органохлорните съединения влияят хормонално върху сексуалното развитие и плодовитостта. (17)

Истинско натравяне с тежки метали

Арсенът, кадмият, оловото и живакът са широко разпространени по целия свят и се свързват със значителни рискове за здравето, като оловото и живакът са най-преобладаващи и са най-сериозната заплаха. (18) Ако смятате, че вие или ваши близки сте били изложени на голямо количество метали чрез пряко поглъщане, замърсена вода и др., свържете се незабавно със здравно заведение.

Ресурси за изследване на степента на токсичност

Списъкът не е пълен; тези ресурси, предоставени от д-р Хардик, могат да ви помогнат да се уверите, че вие и вашите близки сте в безопасност.

Въздух

– Ресурс за качеството на въздуха в затворени помещения (EPA): http://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq
– Информация за контакт за качеството на въздуха в затворени помещения на регионално ниво: http://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/find-regional-and-state-indoor-air-quality-contact-information

Тяло

Както твърди д-р Хардик, “тестването на водата, въздуха и средата в дома ви за наличие на известни природни токсини е важно, но в подобни тестове няма да бъдат открити лекарства и пластмаси, няма да бъдат открити всички възможни токсини. Също така е важно да допускате, че имате някакво ниво на токсини и да нагласите начина си на живот спрямо това, а по-късно, ако имате подозрения за голямо натрупване, да подложите тялото си на тестове. Квалифициран здравен професионалист, който специализира в детоксикацията, може да направи подобен тест, като най-често търси маркери на физиологични реакции към натрупването или директни показания за самите токсини.”

Олово
– Одобрен домашен тест за олово: http://www.epa.gov/lead/lead-test-kits

Радон
– Одобрен домашен тест за радон: http://www.epa.gov/radon/find-radon-test-kit-or-measurement-and-mitigation-professional

Вода

– Одобрени източници за проверка: http://1.usa.gov/1Qm6QvY
– Доклади за доверието на потребителите: http://www.epa.gov/ccr
– Обобщение на домашни тестове: http://www.epa.gov/sites/production/files/2015-11/documents/2005_09_14_faq_fs_homewatertesting.pdf

Превод за Боталайф България: Снежина Енчева

Редакция: доц. Павлина Симеонова

Очаквайте Част 2- “Най- добрите етерични масла за детоксикация”