Botalife
Вечерна примроза - вечерна иглика

Вечерна примроза – вечерна иглика

Ролята на незаменимите омега-3, 6 и 9 ненаситени мастни киселини е определяща за здравето на човека. Много хронични заболявания са вследствие от липсата им в човешкото тяло.

Произход на вечерна иглика

Растението Вечерна иглика произхожда от Северна Америка, но е разпространено по цял свят. Цъфти с жълти цветове само вечер и оттук идва името. Всеки плод съдържа кръгли семенца, от които се извлича масло, което намира приложение в медицината. Маслото от вечерна иглика съдържа полиненаситените омега-6 мастни киселини: алфа-линолеинова и гама-линоленова киселина (GLA). Тези мастни киселини вземат активно участие във формирането на простагландини, хормоноподобни мастни киселини, които се намират в организма. GLA се съдържа във всеки един орган и играе ключова роля за нормалното му функциониране. Ето защо е необходимо да се поема допълнително от източници, които го съдържат. GLA стимулира имунитета и блокира растежа на тумори. Поддържа сърдечно-съдовата и репродуктивна дейност. Маслото от вечерна иглика оказва успокояващо въздействие върху нервната система – намалява депресията, раздразнителността, агресивността, чувството за безпокойство. GLA подтиска възпалителните процеси в организма и подобрява състоянието на кожата при екзема, атопичен дерматит, акне, псориазис, кожни обриви и уртикарии, подувания, сърбежи, зачервявания. Маслото от вечерна иглика се използа за бърза регенерация на кожата след диети за отслабване, пластични операции и незарастващи рани. Освен за здрава кожа маслото се използва с успех за предпазване на ноктите и косата от разцепване и чупливост.

Ползи от маслото

Приемът на масло от вечерна иглика е препоръчителен по време на бременност, защото кожата остава стегната, повишава се нейната еластичност и влияе положително върху връзките на малкия таз. GLA спомага за правилното развитие на главния мозък и нервната система на плода.

Гама-линоленовата киселина осигурява и простагландини, играещи важна роля за производството на хормоните естрагон, пролактин и прогестерон. Тези хормони регулират месечния цикъл. Те облекчават ПМС, а също и неприятните симптоми, свързани с понижени нива на полови хормони при жени в менопауза. Успешно се прилага при кисти в яйчниците. Простагландините поддържат еластичността на кожата и забавят нейното стареене. Има един простагландин, отбелязван с индекс 1, за който има научни доказателства, че разширява кръвоносните съдове и така подобрява храненето на тъканите, и има противовъзпалително действие, затова се препоръчва при артрити. Маслото от вечерна иглика регулира телесното тегло.
Не бива да се използва от хора с епилепсия.

Статията е подготвена с любезното съдействие на доц. д-р Павлина Симеонова