Botalife
основни приложения на етерични масла

Безопасни ли са етеричните масла? Напиши коментар

Рискове

Когато се изпробва нов продукт, е важно да се запомни, че тялото на всеки човек е различно и съответно реакцията към него е индивидуална. Друг факт, който е хубаво да се знае е, че “естествено” не е синоним на “безопасно”. Етеричните масла са силно концентрирани съединения. Независимо от това дали се вдишват, дали се нанасят върху кожата, или се консумират, използването на толкова концентрирани етерични масла означава, че всяка чувствителност или алергия към растението – източник, което ги предизвиква, ще бъде засилена. Силните аромати могат да доведат до респираторни реакции при хора с астма или подобни здравословни състояния, а прилагането на маслото директно върху кожата също е възможно да предизвика нежелателен ефект.

Освен това някои растения имат естествени терапевтични качества, които могат да си взаимодействат с предписани медикаменти и да изострят медицинското състояние. За да бъдете сигурни, че това няма да се случи, винаги трябва да се започва постепенно, когато се използва ново етерично масло и за правилната му употреба да следи терапевт. Препоръчва се етеричното масло да се разрежда с базов носител – кокосово масло, масло от жожоба, от семки на нар, зехтин, преди да се прилага върху кожата. Също така би трябвало да се съгласува употребата му с лекуващия лекар, ако се приемат медикаменти или при наличие на алергии. Някои етерични масла трябва да се избягват по време на бременност. Винаги е добра идея да се изследват предварително специфичните рискове, свързани с етеричното масло, което обмисляте да използвате.

Факторите

Според Националната асоциация за холистична ароматерапия на САЩ (NAHA) факторите, които влияят върху безопасността на етеричните масла, са следните:

  1. Качество на етерично масло. Употребата на фалшиви (синтетични и видоизменени) етерични масла увеличава
    опасноста от нежелана реакция. Следователно, използването на чисти и истински масла е абсолютно необходимo.
  2. Химически състав. Етеричните масла, богати на алдехиди (канела) и феноли (карамфил и риган), могат да причинят нежени кожни реакции. Богатите на тези съставки масла са много силни и винаги трябва да се разреждат преди нанасяне.
  3. Метод на приложение. Етеричните масла могат да се прилагат върху кожата (дермално/локално приложение), да се вдишват, дифузират или да се приемат вътрешно. Всеки от тези методи има своите важни съображения за безопасност.
  4. Дозиране или разреждане. Етеричните масла са силно концентрирани и задължително се използват в много малки количества. При локално приложение може да се добавят към масло носител. Всяка прекомерна употреба причинява дразнене и други нежелателни ефекти, дължащи се на липофилния (мастноразтворим) характер на ароматните масла.
  5. Състояние на кожата. Наранената или възпалена кожа често е по-пропусклива и може да бъде по-чувствителна към кожни реакции. Потенциално опасно е да се прилагат неразредени етерични масла върху наранена или възпалена кожа.
  6. Възраст на потребителя. Кърмачетата и малките деца са по- чувствителни към етерични масла. Също така някои от есенциал- ните масла трябва да се избягват от бременни и кърмещи жени, както и от възрастни и деца, склонни към алергии.

Очаквайте продължение!

Вашият коментар