Маслото от черен кимион – полезни ефекти върху организма

Аналгетично: намалява или премахва болката. Няколко проучвания са доказали, че маслото от черно семе притежава аналгетични действия както за остра, така и за хронична болка. Неговите противовъзпалителни свойства намаляват и основната причина за болка.

Антихелминтно: (познат също като вермицид или вермифуга) унищожава и прогонва паразитни инфекции.

Антибактериално: унищожава или инхибира растежа на разрушителни бактерии, включително салмонела и MRSA. Черното семе също доказано увеличава абсорбцията на конвенционалните антибиотици.

Противовъзпалително: намалява възпалението.

Антимикробно: унищожава или инхибира растежа на разрушителни микроорганизми, включително грам-отрицателни, грам-положителни бактерии, вируси, паразити, шистозома и гъбички.

Антиоксидантно: предотвратява или забавя вредното окисляване на клетките на тялото – особено полезно срещу свободните радикали.

Антиостеопоротично: предотвратява и дори обръща остеопорозата. Това свойство е доказано в лабораторни изследвания и може да се дължи на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Антипиретично: (известно също като ferbrifuge) – проявява „охлаждащо действие“, полезно за намаляване на треската.

Антиспазматично: предотвратява или облекчава мускулни спазми и крампи.

Антитуморни / антинеопластични: противодейства или предотвратява образуването на много различни злокачествени тумори.

Карминативно: стимулира храносмилането и индуцира изхвърлянето на газове от стомаха и червата.

Диафоретично: предизвиква изпотяване по време на треска за охлаждане.

Диуретично: стимулира уринирането, за да облекчи подуването на корема и да освободи тялото от излишната вода.

Дигестивно: стимулира жлъчката и помага в храносмилателния процес.

Еменагогно: стимулира менструалния поток и активност.

Галактогонно: стимулира производството на кърма.

Хипотензивно: намалява повишеното кръвно налягане.

Имуномодулиращо: потиска или засилва активността на имунната система, колкото е необходимо за оптимален баланс.

Слабително: предизвиква отпуснатост или отпускане на червата.

Репелентно: отблъсква насекоми и комари.

Емоционален баланс и нервна система

Масло от мента: подсилва паметта и увеличава бдителността, подпомага умствената работа.

Масло от иланг иланг: повишава спокойствието, понижава кръвното налягане и сърдечния ритъм, повишава вниманието и бдителността.

Масло от босилек: подпомага отварянето на ума, повишава яснотата на мислите.

Масло от гераниум: спомага за освобождаването на отрицателни спомени, против нервно напрежение и стрес, балансира емоциите, благоприятства мира, надеждата, добруването.

Масло от грейпфрут: балансира, повдига ума, облекчава безпокойството.

Масло от джинджифил: повлиява физическата енергия, любовта, парите, смелостта.

Масло от лавандула: успокоява, облекчава депресия, релаксира, подобрява съня.

Масло от карамфил: повлиява оздравяването, смелостта, умствен стимулант, създава чувство за защитеност.

Масло от кипарис: създава чувство за сигурност, заземява, спомага за преодоляването на загуба.

Масло от кориандър: стимулира физическата енергия, облекчава стреса, раздразнението и нервността, може да облекчи състояния на шок и страх.

Масло от копър: дълголетия, смелост, пречистване.

Масло от портокал: успокоява, насърчава позитивното отношение.

Масло от лимон: антистрес, антидепресант, увеличава позитивното настроение и енергията.

Масло от лимонена трева: осъзнатост, пречистване.

Масло от пачули: успокоява, релаксира, афродизиак.

Масло от риган: засилва чувството за сигурност.

Масло от чаено дърво: подпомага пречистването на съзнанието.

Масло от черен пипер: действа успокояващо и стимулиращо.

Масло от хвойна: провокира чувства на здраве, мир, любов, повишава духовната бдителност.

Масло от розмарин: стимулира паметта и отваря съзнанието.

Масло от роза: стимулира и възвисява ума, създава чувство за сигурност и спокойствие, афродизиак.

Масло от тамян: помага за фокусиране на енергията, подобряване на концентрацията, при разсейване, хиперактивност, нетърпение, нервност, неспокойствие, при медитации.

Ползи на рициновото масло за очите

Сухотата и дискомфорта в очите е често срещан проблем с малко решения. Много хора страдат от т. нар. синдром на сухото око, който се причинява от липса или недостиг на сълзна секреция. А оплакванията се бодежи в окото, парене, чувство за чуждо тяло, дискомфорт, зачервяване. Факторите, които допринасят за това състояние са много – от дълго взиране пред компютъра до неправилно хранене.

Освен традиционните капки, които се продават в аптечната мрежа има също така доказан и много ефективен начин за справяне с този проблем, а именно рициновото масло!

Защо капки от рициново масло са толкова ефикасни?

Преди да започнете да слагате тези капки в очите си, трябва да знаете точно защо това масло действа.
Рициновото масло съдържа висок процент рицинолова киселина /в маслото на Botalife съдържанието на рицинолова киселина е 92%/ и омега-3 мастни киселини, които спомагат за насърчаване на производството на колаген и изграждането на здрави клетки. Сухите очи могат да се възползват от тези ключови съставки, тъй като спомагат за възстановяването на влагата и здравословния клетъчен растеж в окото.

Рициновото масло също така има силно антибактериално, противогъбично и антимикробно действие, така че може да се справи с всякакъв вид инфекция точно в източника й. В действителност, капки рициново масло в окото могат да предотвратят проблеми като розово око (конюнктивит) за по-кратко време в сравнение с лекарствените форми без рецепта.

Рициновото масло може да помогне при всички тези случаи:

– Ечемик
– Конюнктивит
– Катаракта
– Сухи очи
– Възпалени очи
– Червени очи

Как да използвате рициново масло за очи?

Винаги трябва да тествате кожата си за реакция, преди да прилагате рициново масло на големи площи. Използването му за очи наистина не се различава. Преди да започнете да прилагате маслените капки за очи, важно е да се уверите, че очите ви няма да имат отрицателна реакция.
Можете да опитате това, като нанесете няколко капки рициново масло около долния си клепач в продължение на няколко дни преди лягане. Ако не се появи реакция и очите ви се чувстват малко по-добре, може да продължите напред с капки рициново масло.
Преди лягане добавете една до две капки рициново масло във всяко око. Прилагането на това гъсто масло сутрин може да доведе до замъгляване на зрението ви, така че дневното приложение не се препоръчва.

Безопасно ли е за очите?

Въпреки че е безопасно да слагате рициново масло в очите си, винаги трябва да предприемате предпазни мерки по отношение на качеството на закупеното рициново масло. Нанасянето на рициново масло върху очите ви означава, че излагате изключително чувствителна кожа на този продукт. Ползвайте само чисто, студено пресовано рициново масло с доказано качество!

*Посочените действия, начини на приложение и дозировки, цитирани в статиите на Botalife, както и в листовките, приложени към всеки продукт се отнасят единствено за продуктите с марка Botalife, за които Botalife гарантира за концентрацията, чистотата, качеството и произхода на маслата.

Споделяме и нашият опит с това чудесно масло при конюнктивит на дете на 9 години, който беше овладян за 1 ден:

В рамките на 1 ден, през 4 часа поставяне на тампон върху добре измити очи, напоен с флорална вода от лайка в продължение на 5 – 10 минути, след което накапване по 1 капка рициново масло във всяко око.

Важно съобщение за работата на офиса в седмицата от 01 – 05.06.2020

Уважаеми клиенти, информираме Ви, че от 01.06 до 05.06.2020 ще бъдем в намален състав в офиса. Молим преди да ни посетите на място да се свържете с нас на номер 0887871700. Благодарим Ви!

Вибрациите на етеричните масла и начини на употреба

Инхалация или дифузер

Когато човек вдишва етерично масло, ароматът се пренася от обонятелните нервни клетки в носа до обонятелната система, която след това изпраща аромата до мозъка, а именно лимбичната система, която участва в регулацията на функции на вътрешните органи, обонянието, поведението, емоциите, паметта, съня и други. Веднага и в зависимост от маслото може да започнете да се чувствате по-будни или по-спокойни. Може да се почувствате развълнувани и възбудени. Може да почувствате освобождаване на отрицателни емоции и / или успокояване на мускулното напрежение. Хормоните на щастието като серотонин и ендорфини започват да се освобождават.
Нашето обоняние е с 10 000 по-мощно от всяко друго усещане и разпознаването на аромата е незабавно. Аромата е също най-силната връзка с подсъзнанието, а също и с нашия колективен несъзнателен ум, където се съхраняват спомените.

Външно приложение

Етеричните масла имат високи антиоксидантни свойства, измерени чрез кислороден капацитет на радикална абсорбция (ORAC), за който сме споменавали и в други наши статии. Окислителното увреждане, причинено от свободните радикали, е свързано с всичко – от стареене и набръчкване на кожата до увреждане на ДНК, рак, сърдечни заболявания и преждевременна смърт. Антиоксидантите контролират увреждането от свободните радикали на клетъчно ниво и подобряват цялостното здраве на организма.
Докато зеленчуците и плодовете имат антиоксидантна сила (например, краставица с 60 единици антиоксидантна сила; целина – 75 единици; ябълка – 207 единици; броколи – 890 единици; боровинки – 2400 единици), етеричните масла имат по-висока антиоксидантна сила, като например:

Масло от карамфил: 1 078 700 единици

Масло от кориандър: 298 300 единици

Масло от див копър: 238 400 единици

Масло от салвия: 221 000 единици

Розово масло: 160 400 единици

Масло от иланг иланг: 130 000 единици

Масло от гераниум: 101 000 единици

Масло от джинджифил: 99 300 единици

Масло от черен пипер: 79 700 единици

Масло от босилек: 54 000 единици

Масло от пачули: 49 400 единици

Масло от мента: 37 300 единици

Масло от кипарис: 24 300 единици

Масло от грейпфрут: 22 600 единици

Масло от евкалипт: 2 410 единици

Масло от портокал: 1 890 единици

Масло от лимонена трева: 1 780 единици

Масло от лимон: 660 единици

Масло от тамян: 630 единици

Когато етеричните масла се прилагат върху кожата, маслата се абсорбират през кожата. Тъй като маслата не се разтварят във вода и се прикрепят към телесните мазнини и течности, те влизат в системите на организма, внасяйки своите антиоксиданти и засилвайки имунната ни сила.

Вътрешен прием

Въпреки че ароматното и външното приложение са ефективни, вътрешната употреба предлага няколко предимства, които не могат да бъдат постигнати чрез външна или ароматна употреба. С изключителни ползи за тялото, вътрешната употреба е важен компонент за всеки опит с етерично масло. Когато научите повече за етеричните масла и започнете да ги включвате в своя начин на живот, ще видите колко полезна може да бъде вътрешната употреба.

Ползи от вътрешния прием:

 • Поддържат здравето на клетките и предпазват от свободните радикали
 • Засилват имунната система
 • Подпомагат действието на стомашно-чревният тракт
 • Действат детоксикиращо
 • Поддържат здравето на респираторната и сърдечно-съдовата система
 • Успокояват нервната система
 • Регулират хормоналната система
 • Регулират кръвното налягане и кръвната захар
 • И много други

Ползите от използването на есенциални масла са много и доказани във времето. В близките няколко години много учени започнаха да изследват тяхното действие, за което може да намерите медицински статии в специализирана научна литература.

Независимо в кой от вариантите ще изберете да използвате есенциалните масла – чрез ароматерапия, вътрешно или външно, се убедете, че маслата са 100 % чисти, терапевтичен клас /масата на Botalife са регистрирани за вътрешен прием към Министерство на храните в Турция/, с гарантирано качество и чистота. Така си осигурявате безопасност при употреба.

Използвани източници:

www.nuworldbotanicals.com

www.draxe.com

www.naturallivingfamily.com

www.thelotustales.com

www.spoiledsecrets.com

www.soundhealingcenter.com

“Есенциалните масла – преоткритата алтернатива за здраве”

Вибрациите на етеричните масла

В тази статия бих искала да ви представя един по-различен начин на възприемане на етеричните масла, за който до сега не сме писали, но също толкова важен, и по-точно как тяхната вибрация е свързана с човешкото тяло, ум и душа.

През всички органични системи протича фина енергия, която ни е позната като жизнена сила. Тази енергия се изразява като електромагнитна вибрационна честота. Всеки атом във Вселената има специфично движение – вибрационно или периодично, а всяко периодично движение има честота, чрез която се измерват броя на трептенията в секунда. Чистите етерични масла имат най-високите честоти в сравнение с всяко друго измерено природно вещество.

Повечето растения и животни използват ензими, за да разграждат молекулните съединения по време на жизнените си процеси. И всеки от тези ензими има уникална кристална форма със специфична вибрационна честота. Вибрационната честота на етеричните масла отразява целостта на тези елементи, въплътени в неговото вещество – чрез биоенергията и първоначалното му намерение. Този фактор се превръща в потенциална терапевтична стойност на маслото.

Измерване на вибрационните честоти.

По време на работата си с растения, почви и води в своите селскостопански проекти, Брус Таинио от Tainio Technology изобретява и изгражда машина, наречена BT3 честотна система за мониторинг. Това устройство, модифицирано и усъвършенствано през годините, използва високо чувствителен сензор за измерване на биоелектрически честоти на растителни хранителни вещества и етерични масла. Ето средните честоти на някои от терапевтичните етерични масла от терапевтичен клас, които са измерени:

 • Роза ………………………………………………. 320 MHz 
 • Тамян ……………………………………………..147 MHz
 • Лавандула……………………………………….118 MHz 
 • Немска лайка………………………………… 105 MHz 
 • Хвойна……………………………………………. 98 MHz
 • Мента……………………………………………… 78 MHz 
 • Босилек…………………………………………… 52 MHz

Измерените честоти на етеричните масла започват от 52 MHz /честотата на босилековото масло/ и стигат до 320 MHz /честотата на розовото масло/. За сравнение пресни продукти имат честота до 15 MHz, сухи билки от 12 до 22 MHz, а пресни билки от 20 до 27 MHz. Преработените и консервирани храни нямат никаква измерима честота.

Честотите могат да бъдат разделени в три диапазона:

1. Масла с ниска честота, които поддържат физически неразположения.

2. Масла със средна честота, които влияят на емоционалната промяна.

3. Масла с висока честота, които насърчават духовния растеж и реализация.

Както споменахме, всеки обект във Вселената вибрира на различна честота. Според учените дори скалата и човешкото тяло имат свое вибрационно честотно ниво. И тази честота се променя с различното състояние на ума. Честотата не е нищо друго освен вибрационните скорости на съзнателния ви ум. Честотата на която вибрирате привлича в живота ви енергията, която вибрира на сходни честоти. Например, ако вибрирате на по-ниското ниво на честотата тя действа като магнит, привличайки отрицателна енергия, която ще изземе и улови вашето емоционално, духовно и физическо благополучие, и обратното. Ако вибрирате на високи честоти, вие привличате положителни енергии със същите честоти, което води до вашето израстване.

Етеричното масло от роза вибрира със скорост 320MHz. Най-високата измерена честота на всяко етерично масло, роза излъчва любов, чистота и цялост, свързваща ума, тялото и духа. Тогава не е изненадващо, че във Вселената няма по-голяма сила от любовта: чувството на любов е най-високата честота, която всеки човек може да излъчва. Затова не забравяйте, че когато използвате етерични масла, независимо от вибрационните им честоти, ги използвайте с отворено сърце, изпълнено с любов.

Ако тялото и душата са в перфектна хармония, тя вибрира на 62-68 Hz и всичко, по-ниско от това се счита за по-ниска вибрация. Това ще доведе до слаба имунна система и проблеми със здравето, както и до емоционален срив също. Ще имате проблеми във взаимоотношения-та си, ще изпитвате негативни емоции като болка, стрес, тревожност, страх, ниска самооценка и пр. Умът ви след това ще бъде гнездото на негативните мисли и ще бъдете заобиколени от хора с негативно мислене.

Установено е, че здравото човешко тяло има вибрационна честота между 62 и 88 MHz и че ако падне до 58 MHz или по-долу, ще се появи някаква болест.

Ето някои от нормалните диапазони за различните части на тялото:

Гениален мозък 80-82 MHz

Мозъчен обхват 72-90 MHz

Човешко тяло 62-78 MHz

Човешко тяло (врат нагоре) 72-78 MHz

Човешко тяло (врат надолу) 60-68 MHz

Щитовидна и паращитовидна жлеза 62-68 MHz

Тимусна жлеза 65-68 MHz

Сърце 67-70 MHz

Бели дробове 58-65 MHz

Черен дроб 55-60 MHz

Панкреас 60-80 MHz

Честотни нива, при които болестта / заболяването са проявяват:

Настинките и грипът започват от 57-60 MHz

Заболяването започва от 58 MHz

Свръхрастеж на кандида започва от 55 MHz

Епщайн Бар, бактерии, вируси на 52 MHz

Рак при 42 MHz

Смъртта започва при 25 MHz

Отрицателното психическо състояние може да понижи честотата на човека с 10-12 MHz. По същия начин, вещество или влияещ фактор – като мисли, емоции, етерични масла – в нашата вътрешна и външна среда също може да служи за повишаване на честотите ни. Например, положително психическо отношение, молитва, медитация, етерични масла могат да го повишат с 10-15 MHz. Човешкото тяло, което вибрира в нормалния си вибрацио-нен диапазон между 62 и 68 MHz, се счита за нормално здраво-словно състояние. Но енергийните смущения във фините тела всъщност ще предшестват появата на болест и болести във физическото тяло.

От древни времена етеричните масла действат като чудото на природата поради естествените си лечебни свойства. Изследванията показват, че етеричните масла вибрират с много по-висока електромагнитна честота, която спомага за освобождаването на отрицателна енергия от тялото, възстановявайки както духовните, така и физическите нива на вибрации и насърчавайки по-добрия начин на живот.

Терапевтичните етерични масла произвеждат вибрационни честоти, които са естествено настроени към здравето на нашите тела. Синтетичните масла не го правят. Целта на този терапевтичен процес е да се осигури правилната честота, която ще върне тялото в състояние на равновесие. Чрез използване на етерично масло с определена честота върху човешкото тяло – чрез принципа на привличане – по-високата честота на маслото ще повиши вибрационното ниво на човека. Когато се смесят няколко масла заедно те действат синергично и всяко с различна честота на MHz. Така ще се появи честота, която може да бъде по-висока или по-ниска от различните компоненти. Терапевтичните свойства създават специални вибрационни субстанции, способни да балансират тялото / ума / душата / духа.

И тъй като всяко масло има определена честота, а нашите органи и системите на хранителните вещества, необходими за поддържане на оптимално здраве, имат своите специфични честоти, електрическият афинитет на маслото към тези компоненти на нашите тела ще подобри и поддържа тези органи и телесни системи, и ще помогне за усвояването на хранителни вещества. Етеричните масла в по-високите честотни диапазони са склонни да влияят на емоциите. Етеричните масла в по-ниските честоти имат по-голям ефект върху структурни и физически промени, включително клетки, хормони и кости, както и вируси, бактерии и гъбички. Етеричните масла не резонират с токсините в нашите тела. Тази несъвместимост е това, което помага да се премахнат токсините от нашите тела. Те също така не резонират с негативни емоции. По този начин те могат да помогнат за освобождаване на минали травми.

Следва продължение ……. Вибрациите на етеричните масла и начини на употреба

Силата на есенциалните масла и някои техни приложения при различни състояния. Блендиране и изпитани рецепти – 2-ра част

Блендиране на етерични масла.

Блендирането е от голямо значение, защото някои смеси от масла заедно имат по-мощен ефект отколкото ако действат по отделно. Този подсилен ефект се нарича синергичен ефект.

Ето някои добре изпитани рецепти:

Антибактериална и противовирусна напитка – 1-ви вариант:

При първи симптоми на настинка и грип изпийте тази напитка. Можете да я приемате до 3 пъти на ден.

В чаша с хладка вода капнете следните масла:

1 капка масло от риган

1 капка масло от джинджифил

1 капка масло от мента

1 капка масло от грейпфрут

1 капка масло от канела

След това изпийте 1 чаша вода гореща вода.

Антибактериална и противовирусна напитка – 2-ри вариант:

Можете да я приемате до 3 пъти на ден. Напитката действа загряващо и предизвиква изпотяване и по-бързо изхвърляне на токсините.

В чаша с хладка вода капнете следните масла:

1 капка масло от риган

1 капка масло от босилек

1 капка масло от лаврови листа

1 капка масло от куркума

1 капка масло от джинджифил

1 капка масло от черен пипер

След това изпийте 1 чаша вода гореща вода.

Антибактериална и противовирусна напитка – 3-ти вариант:

Тази напитка може да приемате профилактично 2 – 3 пъти в седмицата.

В чаша с хладка вода капнете следните масла:

1 капка масло от лимон

1 капка масло от риган

1 капка масло от босилек

1 капка масло от лаврови листа

След това изпийте 1 чаша вода гореща вода.

При кашлица:

Добре е тази смес да се приема 3 пъти дневно. Желателно е да се оставя в устата до пълното й разтопяване.

1 супена лъжица чист мед

1 капка масло от риган

1 капка масло от мента

1 капка масло от лимон

1 капка масло от джинджифил

Също така много добро действие имат трите вида мехлеми на Botalife:

с масло от черен кимион

с масло от хвойна

с масло от гаултерия

С малко количество може да намажете гърдите при кашлица, няколко пъти дневно.

Гаргара при болно гърло:

В чаша с гореща вода разтворете 1 чаена лъжичка морска сол или сода за хляб. След като водата малко истине, добавете от 2 до 3 капки масло от риган и 1 до 2 капки масло от мента. Правете гаргара 3 пъти на ден.

Дихателна система:

В 1 литър вряща вода на котлона капнете 3 капки масло от мента и 3 капки масло от евкалипт и вдишвайте парите.

Промиване на синусите:

4 капки масло от черен кимион

4 капки масло от тамян

200 мл топла вода /температура на тялото/

1 ч.л морска сол

Разтворете в каничка за промивка на нос.

В дадената таблица са показани масла, които са подходящи при съответния здравословен  проблем.

БронхитНастинкаКашлица
Риган, Евкалипт, Мента, Тамян, Черен кимион, Карамфил, Босилек, Лаврови листаРиган, Лимон, Черен кимион, Джинджифил, Евкалипт, Мента, Карамфил, Лаврови листа, Босилек, Куркума, Черен пиперМента, Евкалипт, Лимон, Риган, Тамян, Черен кимион, Джинджифил
Хранителни добавки:
Ехинацея,
Ацерола С
Хранителни добавки: Ехинацея, Чесън, Чай от джинджифил, Ацерола СХранителни добавки:
Ацерола С, Ехинацея
ГрипИмунна защитаИнфекция
Риган, Лимон, Босилек, Лаврови листа, Мента, Джинджифил, Черен кимион, Куркума, Черен пиперЧерен кимион, Риган, Босилек, Лаврови листа, Лимон, Тамян, Джинджифил, Куркума, Черен пипер, Грейпфрут, КанелаРиган, Чаено дърво, Черен кимион, Лавандула, Лаврови листа, Жълт кантарион
Хранителни добавки: Ехинацея, Ацерола СХранителни добавки: Пробиотик, Костен бульон, Ацерола СХранителни добавки:
Ацерола С

Защо често препоръчваме масло от черен кимион /Nigella sativa/?

Има незаменими мастни киселини, ниацин, протеини, фолиева киселина, калций, цинк, желязо, фосфор, тиамин, рибофлавин, пиридоксин, каротин, аргинин, кристалинен нигелон, химохидрохинон, тимохинон – 50%.

За него пророкът Мохамед казва:

„В черното семе има лек за всичко, освен за смъртта“

Маслото е мощна концентрирана и лечебна храна. Има капацитет да поправи условията на дефицит в организма и да възстанови нормалното му състояние. Това се дължи на сложната химическа структура на семената с над 100 различни химически съставки.

Маслото:

Има антивирусни, антибактериални и антигъбични свойства.

То е имуностимулант, антиалерген, спазматик, аналгетик.

Притежава антиоксидантно, противовъзпалително и антираково действие.

Маслото от черен кимион помага при редица болестни състояния и е показало високи полезни резултати при:

(резултатите са патентовани)

 • Астма и бронхит (бронхолитично действие),
 • Диабет (нормализира кръвната захар),
 • Алергии (освобождава антихистамин),
 • Сърдечно-съдови (понижава лошия холестерол),
 • Бъбречни заболявания (диуретично и противовъзпалително),
 • Инхибира растежа на ракови клетки,
 • Кожни заболявания (екзема, псориазис, обриви, травми, изгаряния, възпаления на кожата).

Действа като природен антибиотик.

 • Респираторни заболявания, настинки, синузит.
 • Стомашно-чревни проблеми, предизвикани от патогенни микроорганизми като: кандида, хеликобактер, чревни паразити, глисти.

Особено добре влияе при:

 • Колит, гастрит, диария.
 • Недостатъчна секреция на жлъчката.
 • Хемороиди.
 • Простатит.
 • Срещу косопад (подобрява растежа на косата), предпазва косата от преждевременно побеляване.
 • Генетични заболявания (подобрява състоянието при хемофилия и алопеция).
 • Полезен е при умора и изтощение.

Възстановява костния мозък и това предотвратява развитието на рак.

Стимулира тимусната жлеза.

При автоимунни разстройства:

Маслото превъзхожда всяко друго естествено средство, използвано за автоимунни разстройства. То е имуномодулатор, който поддържа здрава балансирана имунна система чрез постоянно повишено производство на: имунни клетки, клетки на костния мозък и В-клетки, които произвеждат антитела.

Има мощни предимства при третиране на рак на: черния дроб, меланома, рак на панкреаса и дебелото черво, лимфома, мозък, бял дроб, простата, рак на гърдата и на кръвоносната система.

Това масло може да се приема дълго време, подходящо е и за деца.

Дозирането е в зависимост от оплакванията: 1-3 с.л. един-два пъти дневно.

За деца под 5 години по 5 капки на година живот, над 5 години: 25 капки дневно.

За здрав и спокоен сън – 1 с.л. лъжица масло от черен кимион, смесена с 1 с.л. мед в топла напитка преди лягане.

Особено внимание трябва да се обърне на хора с импланти в тялото и вземащите имуносупресори, тъй като маслото е мощен имуностимулатор и може да предизвика отхвърляне. Не се препоръчва да се приема от бременни жени.

*Посочените действия, начини на приложение и дозировки, цитирани в статиите на Botalife, както и в листовките, приложени към всеки продукт се отнасят единствено за продуктите с марка Botalife, за които Botalife гарантира за концентрацията, чистотата, качеството и произхода на маслата.

Силата на есенциалните масла и някои техни приложения при различни състояния на дихателната, нервната и имунната система – 1 част

Есенциални масла

Това са най-мощните форми на базираната на растения медицина. Те могат да бъдат липсващата част от пъзела за по-добър живот. Да контролираме здравето си с есенциални масла на практика означава да прилагаме науката и древната мъдрост!

Есенциалните масла са доказали във времето, че могат да служат за различни функции в нашия живот:

 • Да повишават имунитета
 • Да се борят с инфекции
 • Да облекчават болки и страдания
 • Да повишават енергията
 • Да понижават емоционалния стрес
 • Да подобряват храносмилането
 • Да намаляват токсичността в организма
 • Да подобряват мозъчната функция
 • Да балансират хормоните
 • Да подобряват състоянието на кожата

Използването на есенциални масла може да подобри живота ви по много начини, но ако някой има сериозен здравословен проблем, употребата им трябва да бъде част от контролиран лечебен план, който е одобрен от здравен специалист.

Предимствата на есенциалните масла се реализират най-добре, когато се използват като добавка или като допълнение към други предписания за лечение.

Нищо не е предназначено да замести лекарския съвет или лечение. При всеки здравословен проблем е препоръчително първо да се консултирате със специалист и да бъдете под негово наблюдение. Само тогава паралелно с предписанията на лекуващия лекар може да ползвате маслата, за да се постигане желан ефект.

Не съществува едно общо предписание, което да е подходящо за всички, тъй като всички ние сме различни, с различно тяло, различна генетика, различен метаболизъм. Тук става въпрос по-скоро за превенция на нашето здраве.

И както казва една древна мъдрост: “Да се бориш с болестта, след като тя вече се е появила, е като да копаеш кладенец, след като си ожаднял или да ковеш оръжие, когато войната вече е започнала”. По-лесно е да контролираш здравето си, подържайки една здрава имунна система, отколкото да се оставиш на случайността.

Запознайте се с:

Есенциални масла за дихателната система

Инфекциите на носа, гърлото и белите дробове са състояния, които са подходящи за третиране с есенциални масла.

Инхалацията е много ефективен начин за използване на свойствата на маслата, защото попадайки в белите дробове те предизвикват повишена бронхиална секреция, което е защитна реакция на организма при респираторни заболявания.

При инхалация маслата попадат в кръвта по-бързо, отколкото през устата.

Есенциални масла за имунната система

Практически всички есенциални масла притежават бактерицидни свойства и помагат за образуването на бели кръвни телца. Така те помагат в борбата с инфекциозни заболявания от векове насам – малария, тиф в тропическите области, чумни епидемии през Средновековието.

Инхалации

Методът е особено полезен при синузит, инфекции на гърлото и гърдите. Поставят се 5 капки етерично масло, например мента или евкалипт в съд с гореща вода, покриват се главата и съдът, и се дишат парите за кратко (около една минута), после процесът се повтаря.

Есенциални масла за нервната система

Кои масла могат да ни бъдат от полза при вирусни инфекции?

по азбучен ред:

Анасон (Illicium verum)

 • Ползи за дихателната система. Спомага за изчистването на белите дробове от слуз и храчки. Облекчава проблеми, свързани с дихателните пътища – бронхит, астма, затруднено дишане (добавете 2 – 3 капки масло в чаша с гореща вода).
 • Ползи срещу простуда и грип. Маслото има антимикробни и антисептични свойства. То е със затоплящ ефект в организма. Помага в борбата срещу грип и настинка (добавете няколко капки анасоново масло в гореща вода и я изпийте).

Босилек (Ocimum basilicum)

 • Облекчава симптоми на простуда и грип вземете вътрешно 2 -3 капки. Отпушва синуси чрез парна инхалация (2-3 капки в кипяща вода). При ушни инфекции втрийте зад ушите равни части масло от босилек, разредено с кокосово масло.

Джинджифил (Zingiber officinalis)

 • Дихателна система: Доказано ефективно действие има при простудни и респираторни заболявания като катар, кашлица, синузит, сухо гърло.

Евкалипт (Eucaliptus globulus)

 • Облекчава симптоми на бронхит и пневмония. Евкалиптът може да облекчи симптомите на възпаление на дихателните пътища, тъй като разширява кръвоносните съдове и осигурява повече кислород в белите дробове. Смесете 3-5 капки с равни части ментово и кокосово масло и разтрийте със сместа гърдите си.

Канела, листа от канелено дърво (Cinnamomus zeylanicum)

 • За бронхит и болки в гърдите. Помага при респираторни и вирусни инфекции. Маслото е с антибактериални свойства и пречи на разпространението на инфекции. Кашлици, простуди, грип могат да се третират с дифузиране на масло от канелени листа.

Карамфил (Eugenia caryophyllata)

 • Дихателна система. Подобрява дишането при астма и бронхит. Този ефект се дължи на неговите противовъзпалителни, антибактериални и отхрачващи свойства. Маслото действа и при лош дъх в устата(халитоза), тъй като антибактериалните му компоненти неутрализират разлагащи се остатъци от храна в устната кухина.
 • Имунна система. Маслото е добро при простуда и грип. Може да се ползва с успех и при заболявания като настинка, кашлица, запушен нос, възпалено гърло и синуси, т.е. респираторни проблеми.

Кипарис (Cypressus sempervirens)

 • Успокоява дихателни проблеми. Маслото успокоява дихателната система и действа като антиспазматик. Така облекчава симптоми на астма и бронхит. Добавете 5 капки масло към топла водна баня или разредете и разтрийте със сместа гърдите.

Куркума (Curcuma longa)

 • Противовъзпалително действие: Най-мощният аспект на куркумина е неговата способност да контролира възпаления. Списание Oncogene публикува резултати от изследване, показващо че антивъзпалителният ефект на аспирина и ибупрофена е по-малък в сравнение с този на куркумина, който се нарежда сред най-ефективните антивъзпалителни средства в света.

Лаврови листа (Laurus nobilis)

 • Антибиотик. Инхибира микроби, бактерии, гъбички и пази от техните инфекции, особено добре изразено при кожни и зъбни инфекции.
 • Помага на имунната система да се справи с настинки и грип, висока температура, тонзилити и вирусни инфекции.
 • Антиневралтик. Помага при невралгиите, предизвикващи болки в главата, гърлото, ушите, носа.
 • Антиспазмалтик. Антиспазмалтичните свойства се проявяват при спазми в дихателната система, крампи, конвулсии, кашлица.

Лимон, кора от лимон (Citrus limon)

 • Имунна система. Прочиства тялото – черен дроб, бъбреци и храносмилателна система. Спомага за изхвърляне на натрупаните токсини. То е като панацея при инфекциозни заболявания, използва се срещу грип, простуди, треска, малария и тиф.
 • А ако намажете стъпалата си с няколко капки от лимоново и ментово масло, ще понижите и висока температура.
 • Дихателна система. Действа при астма, инфекции на гърлото, катар, бронхит.
 • При възпалено гърло добавете от маслото към топла вода с мед, за да постигнете успокояващия ефект. При астма вдишването на аромата на масло от кора на лимон осигурява по-добро дишане, прочиства носната кухина и синусите.

Лимонова трева (Cymbopogon citratus)

 • Действа за понижаване на температура и треска.

Лук * (Allium cepa)

* налично при запитване

 • Срещу дихателни проблеми. Действа като експекторант. Почиства мукозни образувания – флегма и храчки. Облекчава кашлица. Освобождава синусите.

Мента (Menta piperita)

 • За дихателна система. Разширява дихателните пътища и подобрява състоянието при астма и бронхит. Прилагайте го към стъпалата и гърдите, за подобряване на дишането.
 • При синузит, настинка, грип, треска, спазматична кашлица или грип направете парна инхалация с маслото, за да освободите синусите и да облекчите болки в гърлото.
 • Подпомага сезонния имунитет. Облекчава алергии – маслото почиства от полени и е ефективно за релаксиране на мускулите в носоглътката.

Портокал, кора от портокал (Citrus sinensis)

 • Поддържа имунната система. Маслото има свойството да се бори с вируси и бактерии. За поддържане на имунната система и понижаване на ефекта от свободни радикали вземайте по 1-2 капки вътрешно. Поставете под езика или капнете в чаша с вода.

Риган (Origanum minutiflorum)

 • Най-мощният природен антибиотик.
 • Има антивирусни, антитоксични, противогъбични и бактерицидни свойства. Маслото допринася и за нормалното функциониране на дихателната и имунната система.
 • Използва се при болки в гърлото. За лечение на всякакъв вид инфекции.
 • Това “супер масло”, според д-р Кае Инграм, въздейства на над 170 различни заболявания, описани в книгата му “Лекарството в кухненския шкаф: как да използваме риган за по-добро здраве”. Той твърди, че маслото действа великолепно от гъбички по краката до глисти, от диария до обриви, от ухапване на пчела до недостиг на въздух и че това е маслото, което можем да имаме винаги у дома.

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

 • Засилва имунната система. Помага при респираторни инфекции, грип, простуди, бронхиална астма, облекчава при кашлица и алергии. Дължи се на антисептични и антиспазмолитични свойства на маслото. Масажирайте гърдите и гърлото с 1-2 капки от маслото през няколко часа.

Чаено дърво (Melaleucа alterniflora)

 • Дезинфекцира дома. Комбинирайте маслото с вода, оцет и лимоново масло в спрей-бутилка и напръскайте всяка част на дома си – кухня, тоалетна, баня, под, мивки.

Черен пипер (Piper nigrum)

 • Помага при дихателни проблеми. Маслото помага за пречистване на дихателната и лимфната система. Вземете вътрешно или инхалирайте.
 • За да облекчите запушени дихателни пътища, приложете външно 2-3 капки към гърдите.

Чесън * (Allium sativum)

* налично при запитване

 • При респираторни, гастроинтестенални, уринарни инфекции, цистит.
 • При треска и температура.

Следва продължение…

Офисът на Боталайф България временно няма да обслужва клиенти на място

Уважаеми клиенти, във връзка с обявеното извънредно положение в България и естеството ни на работа искаме да Ви уведомим, че считано от понеделник /16.03/ Боталайф България ще приема поръчки само по телефона на номер 0888813511 или в онлайн магазина ни на www.botalife-bg.com.
ОФИСЪТ ВРЕМЕННО НЯМА ДА ОБСЛУЖВА КЛИЕНТИ НА МЯСТО.
Всички поръчки ще бъдат изпращани своевременно по реда на тяхното получаване!

Благодарим ви за разбирането!

☘️ Бъдете здрави! ☘️

Бъдете здрави, мили хора!

Хора, моля ви, не се паникьосвайте! Страхът и паниката са ви най-големият враг! Когато вие вибрирате на тези честоти, вие привличате към себе си най-големите си страхове, осъзнайте го! Съсредоточете вниманието си към положителни неща, любов, слушайте хубава музика, четете хубава книга и засилвайте вашата имунна система със здравословна храна, масла и красиви мисли! Ние сме до вас да ви даряваме превенция и здраве, без паника! Силната имунна система е трудно да бъде пробита! Но освен на физическо ниво е нужно да работите и на емоционално, и да не си сваляте вибрациите! Много хора звънят и питат какво да пият, ще ви кажа ние какво пием:
Със ставането сутрин изпиваме по 1 чаша гореща вода, след това приемаме 1 ч. л масло от черен кимион /и за възрастни, и за деца/, 1 саше от нашето витамин С. Вечер, преди хранене отново 1 ч. л масло от черен кимион /на детето давам вечер 1 ч. л детска паста/. Отделно 3 пъти в седмицата приемаме следния шот вечер: в чаша топла вода по 1 капка масло от риган, 1 капка масло от босилек, 1 капка масло от лаврови листа, 1 капка масло от лимон, 1 капка масло от джинджифил, 1 капка масло от черен пипер и 1 капка масло от куркума. Същото давам и на синът ми, който е на 9 години. Вечер спим на аромалампа с 3 капки масло от чаено дърво, 1 капка масло от немска лайка, 1 капка масло от лимонена трева, 3 капки масло от лавандула. Преди няколко дни ви споделих и рецептата за дезинфектанта за ръце, ако не може да намерите спирт, може да ползвате водка 😀 Носете си го в чантата и го ползвайте толкова често, колкото е необходимо!
Спазвайте добра хигиена на ума и тялото!
☘️ Бъдете здрави! ☘️

С любов от мен, Мила Георгиева