Терапевтично разреждане на есенциалните масла

Терапевтично разреждане на есенциалните масла

За външно приложение

бебета/деца
0,5% разтвор 1,5 капки, смесени с 1 супена лъжица базово масло
1% разтвор 3 капки, смесени с 1 супена лъжица базово масло
възрастни
2% разтвор 6 капки, смесени с 1 супена лъжица базово масло
3% разтвор 9 капки, смесени с 1 супена лъжица базово масло
5% разтвор 15 капки, смесени с 1 супена лъжица базово масло
10% разтвор 30 капки, смесени с 1 супена лъжица базово масло

Botalife на фестивал за ума, тялото и духа

На 21.04.2018 година, Botalife ще представи продуктите си на Фестивал “Свободата да бъдеш”. Фестивалът се провежда от 2010 г. и е с изключително интересна програма от лекции, семинари и практики. Тази година фестивалът ще се проведе в сградата на Софарма Бизнес Тауърс, а ние ще ви очакваме на щанд № 18 със специална отстъпка за всичките ни продукти!

Безопасни ли са етеричните масла?

Безопасни ли са етеричните масла

Рискове

Когато се изпробва нов продукт, е важно да се запомни, че тялото на всеки човек е различно и съответно реакцията към него е индивидуална. Друг факт, който е хубаво да се знае е, че “естествено” не е синоним на “безопасно”. Етеричните масла са силно концентрирани съединения. Независимо от това дали се вдишват, дали се нанасят върху кожата, или се консумират, използването на толкова концентрирани етерични масла оз- начава, че всяка чувствителност или алергия към растението – източник, което ги предизвиква, ще бъде засилена. Силните аромати могат да доведат до респираторни реакции при хора с астма или подобни здравословни състояния, а прилагането на маслото директно върху кожата също е възможно да предизви- ка нежелателен ефект.

Вижте повече

Жизнената сила – Етеричните масла

Жизнената сила - Етеричните масла

Същност

Наричаме ги масла, но етеричните не са „масла“ в най- широко познатия смисъл на думата. Когато се говори за масла, хората обикновено се сещат за т. нар. „фиксирани“ масла, наричани още „базови“ или „носещи“. Те са нелетливи, което ще рече, че не се изпаряват във въздъха. Това са маслата за кухнята като олио, зехтин, от гроздови семена, кокосово масло и др.

Вижте повече

Масло от хвойна – Балсам за тялото

Масло от хвойна – Балсам за тялото

Xвойната е позната като билка от времето на ранните гръцки и арабски лечители. По време на чумната епидемия някои държали постоянно в устата си плодчетата, за да създадат антисептичност и да предотвратят инфекци-
ята. Чаят от хвойна се използвал за дезинфектиране на хирургическите инструменти. Плодовете – за храна и лекарство от американските индианци.

Вижте повече

Масло от грейпфрут – Освобождаване и свежест

Масло от грейпфрут - Освобождаване и свежест

Наричан “забранен плод” и “едно от седемте чудеса на Барбадос”, грейпфрутът е описан за първи път през 1750 г. от уелсеца отец Грифит Хюз. Името му, което на английски напомня на grape – “грозде”, е свързано с това, че плодовете му също растат на групи. Най-ранната информация за плода е от началото на XVIII век в Западните Индии (колониите в Южна Америка), а Флорида е мястото, където за пръв път в плантация е засадено грейпфрутово дърво, годината е 1820-а. История: Маслото е използвано от векове за борба с възпаления, свръхтегло, неконтролирано ядене и дори срещу симптомите на махмурлук. То е много разпространено, има чист, свеж аромат и леко горчив вкус, подобен на самия плод. По всичко това прилича и на останалите цитрусови масла и плодове, които се използват за козметични цели в лосиони, сапуни, шампоани.

Вижте повече

Масло от евкалипт – Забрави за болката. Дишай!

Масло от евкалипт - Забрави за болката

Евкалиптът, известен също и като тасманийска синя гума, е вечнозелено дърво, характерно за Австралия. Най-често го асоциираме като основния хранителен източник на мечките коала. И освен че е отлично ястие за симпатичните живот ни, есенциалното масло, екстрахирано от евкалиптовите листа, има много силни терапевтични свойства. Маслото се произвежда по метода на парната дестилация. Активният компонент в него – евкалиптол, е 80,3%,а ефектите се допълват от алфа-терпинеол. Освен че ухае прекрасно, маслото е мощно оръжие срещу възпаленията, осигурява добро дишане, отваря дихателните пътища.

Вижте повече

Масло от лавандула – Задължително в аптечката

Масло от лавандула - Задължително в аптечката

Лавандулата се използва за медицински и религиозни цели още преди 2500 г. Тя е вечнозелен храст със сивозелени, тесни листа и красиви, лилавосини цветчета. Името произлиза от латинската дума lavera – “къпя се, мия се”. Маслото от лавандула е най-често използваното в света.

Вижте повече

Масло от мента (Menta piperita) – Едно масло – много решения

Масло от мента Menta piperita - Едно масло - много решения

Ментата е една от най-старите европейски билки, използвана за медицински цели – още в Древен Египет,китайската и японската народна медицина. В Елада е използвана при погребални ритуали, а в Библията се споменава, наред с анасона и кимиона, като данък за Бога, което показва нейната висока цена в онези времена. Menta piperita е кръстоска от различни видове дива мента и е преоткрита през XVII век. Вероятно това е най-разпространеното есенциално масло в света. Получава се чрез парна дестилация на свежите надземни части на цъфтящото растение.

Вижте повече