Работно време на 25 и 26.02.21

❗❗❗ В А Ж Н О ❗❗❗

Уважаеми клиенти,информираме ви, че на 25 и 26.02 офисът ще работи с намалено работно време.

Молим преди да ни посетите да се обадите на номер 0887 871700!

7-те най-добри етерични масла за кашлица

1. Масло от евкалипт Маслото от евкалипт е отлично етерично масло за кашлица, тъй като има отхрачващо действие и спомага за прочистването на тялото ви от микроорганизмите и токсините, които ви разболяват. Маслото също така разширява кръвоносните съдове и позволява повече кислород да попадне в белите дробове, което може да бъде от полза, когато имате кашлица или задух. В допълнение към това, основният компонент в евкалиптовото масло, цинеол, има антимикробно действие срещу много бактерии, вируси и гъбички. Най-добрият начин да използвате евкалиптово масло за кашлица е да дифузирате 5 капки у дома, особено точно преди лягане. Маслото от евкалипт може също да се прилага локално върху гърдите и шията, за да се намали тежестта на кашлицата, но използвайте само много малко количество – започвайки с 1 – 2 капки. Друг чудесен начин за използване на евкалипт и други етерични масла при кашлица е инхалацията – в 1 литър вряща вода на котлона добавете 1 – 2 капки масло от евкалипт и вдишвайте парите. Имайте предвид, че маслото от евкалипт не трябва да се използва локално при деца под 2-годишна възраст и когато се използва при деца, направете първо за алергия, за да сте сигурни, че не изпитват нежелани кожни реакции.

2. Масло от мента Ментовото масло е най-доброто етерично масло при задръстване на синусите и кашлица, тъй като съдържа ментол и има както антибактериални, така и антивирусни свойства. Ментолът има охлаждащ ефект върху тялото, плюс това е в състояние да подобри носния въздушен поток, когато сте задръстени чрез отпушване на синусите. Ментата също е в състояние да облекчи болките и дращенето в гърлото, което ви кара да кашляте. Известно е също, че има антитусивно (анти-кашлица) и спазмолитично действие. Изследванията, проведени върху здрави възрастни, показват, че ментовото масло отпуска гладката мускулатура на бронхите и увеличава вентилацията, поради което често се използва от спортисти, за да подобри техните постижения. Именно тези свойства позволяват на маслото от мента да намали тежестта на кашлицата и да подобри дихателната честота и способността ви да дишате. Най-добрият начин да се възползвате от многото ползи от ментово масло за кашлица и респираторни заболявания е да дифузирате 5 капки у дома или на работа, да вдишате директно от бутилката или да нанесете 2-3 капки локално върху гърдите, задната част на врата и слепоочията. Когато използвате мента локално, можете да я прилагате самостоятелно или да я комбинирате с кокосово масло и евкалиптово масло. При зачервено и болно гърло може да нанесете 2-3 капки локално на врата.

3. Масло от розмарин Маслото от розмарин има релаксиращ ефект върху гладката мускулатура на трахеята, което помага за облекчаване на кашлицата. Подобно на евкалиптовото масло, маслото от розмарин съдържа цинеол, който е показал, че намалява честотата на пристъпите на кашлица при пациенти с астма и риносинузит. Също така маслото има антиоксидантни и антимикробни свойства, така че действа естествен стимулатор на имунната система. Проучване от 2011 г., публикувано в Evidence Based Complimentary and Alternative Medicine, установява, че спрей, съдържащ евкалиптови, ментови, риганови и розмаринови масла, е в състояние да подобри симптомите на горните дихателни заболявания сред 26-те участници в лечебната група. Чрез вдишване на тези масла пет пъти на ден в продължение на три дни, изследователите посочват, че участниците съобщават за по-голямо подобрение на симптомите, включително кашлица, възпалено гърло и пресипналост. Само след 20 минути след вдишване на спрея с етерични масла участниците забелязват подобрение. За да използвате маслото от розмарин при кашлица, дифузирайте 5 капки или комбинирайте 2 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и го втрийте в гърдите си. Маслото от розмарин не трябва да се използва при деца под 4-годишна възраст и не е безопасно за бременни жени.

4. Масло от лимон Маслото от лимон е известно със способността си да стимулира имунната ви система и да поддържа лимфния дренаж, което може да ви помогне бързо да преодолеете кашлицата и настинката. То има антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, което го прави чудесно средство за подпомагане на имунитета ви, докато се борите с дихателни заболявания. Етеричното масло от лимон също е от полза за вашата лимфна система, която предпазва тялото ви от външни заплахи, като подобрява притока на кръв и намалява отока в лимфните възли. Има няколко начина да използвате етерично масло от лимон за облекчаване на кашлицата. Можете да дифузирате 5 капки у дома или на работа или да го добавите към евкалиптовото масло във вашия дифузер. Можете също така да комбинирате 2 капки лимоново масло с половин чаена лъжичка кокосово масло и да втриете сместа във врата си, за да подпомогнете изчистването на лимфната система. За да използвате вътрешно етерично масло от лимон, добавете 1 – 2 капки висококачествено, чисто лимонено масло към топла вода с мед или чаша вода. В опит да облекчите кашлицата си, първо трябва да помислите какво я причинява. Използването на етерично масло от лимон за унищожаване на токсини или бактерии във вашия дом може да бъде много полезно, така че направете свой собствен натурален почистващ продукт, като добавите около 20 капки етерично масло от лимон в спрей бутилка, пълна с вода и малко бял оцет. Използвайте тази комбинация за почистване на повърхностите във вашия дом, особено кухнята и банята.

5. Масло от риган Двете активни съставки в маслото от риган са тимол и карвакрол, които имат мощни антибактериални и противогъбични свойства. Изследванията показват, че поради антибактериалната си активност маслото от риган може да се използва като естествена алтернатива на антибиотиците, които често се използват за лечение на респираторни заболявания. Маслото от риган също проявява антивирусна активност и тъй като много дихателни състояния всъщност са причинени от вирус, а не от бактерии, това може да бъде особено полезно за облекчаване на състояния, които водят до кашлица. За да използвате масло от риган за кашлица, дифузирайте 3 – 5 капки у дома или на работа. Можете също така да комбинирате 2–4 капки риган с 1 суп. л кокосово масло и да го нанесете върху гърдите, гърба или врата или долната част на краката си. За подобрение при бактериални състояния, които водят до кашлица, добавете 1 – 2 капки масло от риган към чаша вода или чай два пъти дневно. За да използвате масло от риган за малки деца, просто разредете 1 капка с чаена лъжичка кокосово масло или зехтин и го втрийте в стъпалата на краката им. Вътрешният прием на маслото от риган не трябва да продължи повече от 10 – 14 дни.

6. Масло от чаено дърво Най-ранната съобщена употреба на чаено дърво или растение малалеука е, когато хората от Бунджалунг в Северна Австралия смачкват листата и ги вдишват за лечение на кашлица, настинки и рани. Една от най-добре проучените ползи на маслото от чаено дърво са мощните му антимикробни свойства, които му дават способността да унищожава лошите бактерии, които водят до респираторни заболявания. Чаеното дърво също проявява антивирусна активност, което го прави полезен инструмент за справяне с причината за кашлицата и работа като естествен дезинфектант. На всичкото отгоре маслото от чаено дърво е антисептично и има ободряващ аромат, който помага за изчистване на задръстванията и облекчаване на кашлицата и други дихателни симптоми. За да използвате чаено дърво за кашлица, дифузирайте 5 капки у дома или на работа, вдишайте го директно от бутилката или разредете 1 – 2 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и го втрийте в гърдите и задната част на врата си. Маслото от чаено дърво не е за вътрешна употреба и не трябва да се използва по време на бременност.

7. Масло от тамян Тамянът (от дървета от вида Boswellia) традиционно се препоръчва за положителното му въздействие върху дихателната система. Може да се използва при инхалации с пара, бани, както и при масажи за облекчаване на кашлица при катар, бронхит и астма. Маслото от тамян се счита за нежно и обикновено се понася добре върху кожата сам по себе си от възрастни и деца, но когато има съмнения, винаги се разрежда с базово масло.

Тези етерични масла за кашлица са ефективни по два начина – те помагат за справяне с причината за вашата кашлица, като убиват токсините, вирусите или бактериите, причиняващи проблема, и работят за облекчаване на кашлицата, като втечняват слузта, отпускат мускулите на дихателната система и позволяват повече кислород да попадне в белите ви дробове. Можете да ги използвате поединично или комбинация от тези масла.

Внимание! Важно е вашите етерични масла за кашлица да са 100 % терапевтични масла, особено ако използвате етерични масла вътрешно. Трябва също така да се запознаете с безопасността на етеричните масла, особено ако сте бременна или кърмите. От тези седем етерични масла за кашлица, евкалипт, розмарин и чаено дърво не трябва да се използват по време на бременност. Ако сте бременна и планирате да използвате масло от риган, внимавайте и предварително говорете с вашия лекар. Когато използвате етерични масла за кашлица, за да успокоите детето си, най-добре е да дифузирате евкалипт, мента, лимон, риган и чаено дърво от разстояние. Ако използвате тези масла върху кожата на детето си, винаги използвайте масло носител и само много малки количества от етеричното масло. Освен това направете първо тест за алергия.

Полезни статии по темата:

Как да си направим домашни бонбони за болно гърло и кашлица? – Botalife (botalife-bg.com)

Нашият начин за превенция и справяне с грип, настинки, вируси – Botalife (botalife-bg.com)

Мощна противовирусна и противогрипна напитка – Botalife (botalife-bg.com)

Силата на есенциалните масла и някои техни приложения при различни състояния. Блендиране и изпитани рецепти – 2-ра част – Botalife (botalife-bg.com)

Как да се справим с неприятната кашлица? – Botalife (botalife-bg.com)

Как се справихме с грипа – Botalife (botalife-bg.com)

Нашият изпитан начин да се справим с грипните вируси – Botalife (botalife-bg.com)

По материали на д-р Джош Акс

7 изпитани приложения на маслото от пачули

Пачули е многогодишен храст от семейство Lamiacae. Листата на пачули се подлагат на парна дестилация за екстрахиране на есенциалното масло. Силният аромат се е използвал от векове в парфюми, есенции, напоследък и като репелент за насекоми. Маслото се разглежда като отличен балансьор, едновременно релаксиращ и стимулиращ, особено подходящ при отслабен имунитет.

Маслото от пачули се е използвало от векове като традиционно лечебно средство в Малайзия, Китай и Япония. Като възстановяващо клетките средство, маслото е намирало приложение при лечение на рани и белези. Възприемало се е и като отлично средство срещу ухапване от насекоми и змии.

Също така маслото от пачули е използвано от векове в магически ритуали за привличане на пари, делови успехи и стабилност.

Използването на масло от пачули включва акне, дерматит, екзема, псориазис, пърхот и целулит. Може също така да стегне отпуснатата кожа, да облекчи напуканата кожа, да тонизира кожата, да намали възпалението и да намали белезите.

Маслото от пачули се използва още при:

 • нервно-психични проблеми
 • предменструален синдром
 • фригидност
 • храносмилателни проблеми
 • засилване на имунната система
 • спира растежа на гъбичките
 • бори се с инфекции
 • натурален парфюм
 • възстановява хормоналния баланс

7 изпитани приложения на маслото от пачули:

 1. Арома бленд за успокояване на нервната система и спокоен сън: Накапете в дифузер 3 капки масло от пачули, 2 капки масло от лавандула, 2 капки масло от портокал и 2 капки масло от ветивер.
 2. Успокояваща и релаксираща вана: Добавете към водата във ваната 1 супена лъжица морска сол, 2 капки масло от пачули и 4 капки масло от лавандула.
 3. Натурален парфюм: 2 суп. л. водка, 1 суп. л. дестилирана вода, 20 капки масло от портокал, 10 капки масло от пачули, 10 капки масло от ветивер, 5 капки масло от лавандула, 5 капки масло от иланг-иланг, 5 капки масло от бергамот, тъмно стъклено шише спрей.
 4. Масло против бръчки: 1 суп. л масло от шипка, 3 капки масло от пачули, 3 капки масло от гераниум, 6 капки масло от лавандула.
 5. Репелент против насекоми: 50 мл вода, 16 капки масло от пачули, 10 капки масло от евкалипт, 4 капки масло от лимонова трева, стъклена тъмна бутилка спрей.
 6. За балансиране на хормоните: втрийте 1-2 капки масло от пачули на слепоочията и врата.
 7. Противогъбична и противовъзпалителна вода за уста: 100 мл вода, 1 капка масло от пачули, 2 капка масло от карамфил, 1 капка масло от мента.

Ползи и начини на употреба на маслото от чаено дърво

Маслото от чаено дърво, известно още като мелалеука, е добре известно със своите мощни антисептични свойства и способността да третира рани, поради което е едно от най-добрите антибактериални етерични масла. Чаеното дърво е летливо етерично масло, получено главно от австралийското местно растение Melaleuca alternifolia. То е широко използвано в цяла Австралия поне през последните 100 години и повече от седем десетилетия е документирано в многобройни медицински проучвания за способността му да убива много щамове бактерии, вируси и гъбички. Използването на масло от чаено дърво е многобройно – може да се използва за приготвяне на домашни почистващи продукти, дифузно да унищожи токсичната плесен, която расте във вашия дом, и да се прилага локално за лечение на кожни проблеми и лечение на кожни инфекции. Използвам това мощно етерично масло в рецептата на масло от чаено дърво за акне и много други рецепти за домашни любимци, които са станали част от ежедневието ми. Маслото от чаено дърво става все по-популярна активна съставка в различни домакински и козметични продукти, включително дезинфектанти, спрейове за лице, шампоани, масажни масла, кремове за кожа и нокти и препарати за пране. Естествените антисептични и противовъзпалителни свойства на чаеното дърво го правят едно от най-полезните етерични масла, които трябва да бъдат включени във вашата домашна аптечка.

Ползи от употребата на масло от чаено дърво

 1. Борба с акнето и други кожни заболявания. Поради антибактериалните и противовъзпалителни свойства на маслото от чаено дърво, то има потенциал да работи като естествено средство за лечение на акне и други възпалителни състояния на кожата, включително екзема и псориазис. Пилотно проучване от 2017 г., проведено в Австралия, оценява ефикасността на гел от масло от чаено дърво в сравнение с измиване на лицето без чаено дърво при лечение на леко до умерено акне по лицето. Участниците в групата на чаеното дърво нанасяли маслото върху лицата си два пъти дневно в продължение на 12 седмици. Тези, които използват чаено дърво, са имали значително по-малко лезии на акне по лицето в сравнение с тези, които използват измиване на лицето. Не са настъпили сериозни нежелани реакции, но има някои незначителни странични ефекти като пилинг, сухота и лющене, като всички те се разрешават без никаква намеса.
 2. Подобрява сухия скалп. Изследванията показват, че маслото от чаено дърво е в състояние да подобри симптомите на себореен дерматит, което е често срещано състояние на кожата, което причинява люспести петна по скалпа и пърхот. Също така се съобщава, че помага за облекчаване на симптомите на контактен дерматит. Изследване на хора от 2002 г., публикувано в списанието на Американската академия по дерматология, изследва ефикасността на 5 % шампоан с масло от чаено дърво и плацебо при пациенти с лек до умерен пърхот. След четириседмичен период на лечение участниците в групата на чаеното дърво показаха 41 % подобрение в тежестта на пърхота, докато само 11 % от тези в групата на плацебо показаха подобрения. Изследователите също така посочват подобрение на сърбежа и омазняването на пациента след използване на шампоан с масло от чаено дърво. 3. Успокоява дразненето на кожата. Въпреки че изследванията по този въпрос са ограничени, антимикробните и противовъзпалителни свойства на маслото от чаено дърво могат да го направят полезно средство за успокояване на кожни раздразнения и рани. Има някои доказателства от пилотно проучване, че след лечение с масло от чаено дърво, раните на пациентите са започнали да зарастват и да намаляват по размер. Има и случаи, които показват способността на маслото от чаено дърво да лекува заразени хронични рани. Маслото от чаено дърво може да бъде ефективно за намаляване на възпалението, борба с инфекции на кожата или рани и намаляване на размера на раната. Може да се използва за успокояване на слънчеви изгаряния, рани и ухапвания от насекоми, но само когато първо е тестван върху малък участък от кожата, за да се изключи чувствителност към локално приложение. 4. Борба с бактериални, гъбични и вирусни инфекции. Според научен преглед на чаеното дърво, публикуван в Clinical Microbiology Reviews, данните ясно показват широкоспектърната активност на маслото от чаено дърво поради неговите антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. Това на теория означава, че маслото от чаено дърво може да се използва за борба с редица инфекции, от MRSA до стъпалото на атлета. Изследователите все още оценяват тези ползи от чаеното дърво, но те са показани в някои лабораторни изследвания и доклади. Лабораторни проучвания показват, че маслото от чаено дърво може да инхибира растежа на бактерии като Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Streptococcus pyogenes и Streptococcus pneumoniae. Тези бактерии причиняват сериозни инфекции, включително пневмония, инфекции на пикочните пътища, респираторни заболявания, инфекции на кръвта, стрептокок в гърлото, инфекции на синусите и импетиго. Поради противогъбичните свойства на маслото от чаено дърво, то може да има способността да се бори или да предотвратява гъбични инфекции като кандида, сърбеж, гъбички по краката и ноктите на ноктите. Рандомизирано, контролирано от плацебо, проучване, проведено в Австралия, е тествало ефикасността на маслото от чаено дърво при лечението на стъпалото на атлета в сравнение с плацебо. Пациентите в лекуваната група са получавали 25 % разтвор на масло от чаено дърво, 50 % разтвор на масло от чаено дърво или плацебо. Те били инструктирани да прилагат разтвора два пъти дневно върху засегнатите области в продължение на четири седмици. Изследователите съобщават за клиничен отговор при 68 % от групата с 50 % чаено дърво, 72 % от групата от 25 % чаено дърво и 39 % от групата на плацебо. От 158 пациенти, участвали в проучването, четирима са имали умерени до тежки кожни реакции към лечението, които са се подобрили бързо, след като са спрели да използват разтвора. Лабораторните изследвания показват, че маслото от чаено дърво има способността да се бори с повтарящия се херпесен вирус (който причинява херпес на устните) и грип. Антивирусната активност на маслото от чаено дърво се дължи на наличието на терпинен-4-ол, един от основните активни компоненти на маслото. И ако се чудите дали с маслото от чаено дърво може да се отървете от брадавици, имате късмет. Проучване от 2008 г. установява, че когато маслото от чаено дърво се прилага локално веднъж дневно върху брадавица на средния пръст на педиатричен пациент, брадавицата напълно изчезва след 12 дни лечение. Това е още един пример за антивирусна активност на чаеното дърво. 5. Може да помогне за предотвратяване на антибиотична резистентност. Етерични масла като масло от чаено дърво и масло от риган се използват като заместител или заедно с конвенционалните лекарства, тъй като те също служат като мощни антибактериални агенти, без неблагоприятни странични ефекти. Изследвания, публикувани в The Open Microbiology Journal, показват, че някои етерични масла, като маслото от чаено дърво, имат положителен синергичен ефект, когато се комбинират с конвенционалните антибиотици. Изследователите са оптимисти, че това означава, че етеричните масла могат да помогнат за предотвратяване на развитието на антибиотична резистентност. Това е изключително важно в съвременната медицина, тъй като резистентността към антибиотици може да доведе до неуспех на лечението, повишени разходи за здравеопазване и разпространение на проблеми с контрола на инфекциите. 6. Облекчава инфекциите на дихателните пътища. Много рано в историята си листата на растението малалеука са били смачквани и вдишвани за лечение на кашлица и настинка. Традиционно листата също се накисват, за да се получи запарка, която се използва за лечение на болки в гърлото. Днес проучванията показват, че маслото от чаено дърво има антимикробна активност, като му дава способността да се бори с бактериите, които водят до неприятни инфекции на дихателните пътища, и антивирусна активност, която е полезна за борба или дори за предотвратяване на кашлица и обикновена настинка. Точно затова чаеното дърво е едно от най-важните етерични масла при кашлица и дихателни проблеми. 7. Справя се с въшките. Маслото от чаено дърво има инсектицидни ефекти и може да се използва за премахване на въшките, които са малки паразитни насекоми, които се хранят с човешка кръв. Лабораторно проучване, проведено в Италия, изследва ефикасността на маслото от чаено дърво срещу въшки и техните яйца. Чаеното дърво се използва самостоятелно и в комбинация с неролидол и се тества при различни съотношения за период от шест месеца. Изследователите установяват, че само маслото от чаено дърво е по-ефективно срещу въшките, като лечението води до 100 % смъртност след 30 минути излагане. По-високата концентрация на масло от чаено дърво успя да предизвика неуспех на 50 процента от яйцата да се излюпят. Когато маслото от чаено дърво се комбинира с неролидол в съотношение 1: 2, двете вещества причиняват смъртта на всички въшки в рамките на 30 минути и абортиращия ефект на яйцата от въшки след 5 дни лечение. 8. Помога при краста. Често срещаният въпрос е „може ли маслото от чаено дърво да помогне при краста?“ Според лабораторните изследвания отговорът е да. Проучване, проведено в университета Флиндерс в Австралия, установи, че 5 процента масло от чаено дърво и неговият активен компонент терпинен-4-ол са високо ефективни при краста. Чаеното дърво работи като естествено средство за лечение на краста, тъй като има мощни антимикробни свойства, като му дава способността да лекува крастата отгоре и под кожата. 9. Предотвратява лошия дъх. Лошият дъх идва от бактерии, които се намират в устата ви, особено в задната част на езика, гърлото и сливиците. Тъй като маслото от чаено дърво има антимикробни свойства, които могат да убият тази бактерия, то работи като естествено лекарство за лош дъх. Проучване in vitro също така показва, че маслото от чаено дърво действа като ефективно антисептично средство срещу орални патогени, включително Candida albicans, метицилин-резистентни Staphylococcus aureus и Escherichia coli. Тази полза от масло от чаено дърво може да бъде изключително полезна след операция на устната кухина, като коренов канал, което увеличава риска от развитие на бактериална или гъбична инфекция. Но имайте предвид, че маслото от чаено дърво не трябва да се използва вътрешно, така че ако го използвате като вода за уста за унищожаване на орални микроби, не забравяйте да го изплюете след това и да изплакнете устата си с вода.

Начини на употреба на маслото от чаено дърво:

Маслото от чаено дърво може да се използва за направата на продукти за естествена красота, здраве и почистване, които не съдържат опасни химикали. Маслото от дърво може да се използва по следните начини:

Арома дифузер: Дифузирайте маслото от чаено дърво в целия си дом. Можете също така директно да вдишвате маслото, като го подушите направо от шишенцето.

Локално: Маслото от чаено дърво може да се прилага върху кожата локално, но винаги трябва да го разреждате с носещо масло (като кокосово масло) в съотношение 1: 1, преди да го нанесете.

НЕ за вътрешна употреба: Според Националния център по отрови е известно, че маслото от чаено дърво е отровно при поглъщане. Маслото от чаено дърво НЕ трябва да се приема през устата по някаква причина. Ако използвате чаено дърво за лош дъх или здраве на устната кухина, не забравяйте да го изплюете след това, за да предотвратите потенциални странични ефекти като храносмилателни проблеми, копривна треска или световъртеж.

Ето няколко основни начина, по които можете да използвате масло от чаено дърво у дома, за да преобразите здравето си:

1. Естествено средство срещу акне. Една от най-честите употреби на масло от чаено дърво днес е в продуктите за грижа за кожата, тъй като се счита за едно от най-ефективните домашни средства за лечение на акне. Можете да си направите домашно нежно измиване на лицето от масло от чаено дърво, като смесите 5 капки чисто етерично масло от чаено дърво с две чаени лъжички суров мед. Просто разтрийте сместа върху лицето си, оставете да действа една минута и след това я изплакнете с топла вода.

2. Подобряване при псориазис и екзема. Маслото от чаено дърво може да помогне за облекчаване на много видове кожни възпаления, включително като естествено лечение на екзема и за намаляване на псориазис. Просто смесете 1 чаена лъжичка кокосово масло, 5 капки масло от чаено дърво и 5 капки масло от лавандула, за да направите своя собствен подобряващ кожата лосион или сапун за тяло.

3. Подобрете здравето на косата. Маслото от чаено дърво се оказва много полезно за здравето на вашата коса и скалп. Подобно на кокосовото масло за коса, маслото от чаено дърво има способността да успокоява сухия, лющещ се скалп и да премахва пърхота. За да направите домашен шампоан с масло от чаено дърво, смесете няколко капки етерично масло от чаено дърво с гел от алое вера, кокосово мляко и други етерични масла като лавандулово масло.

4. Естествено лечение на въшките. За да се отървете от въшките по естествен начин, комбинирайте 3 супени лъжици кокосово масло с по 1 чаена лъжичка масла от иланг иланг и чаено дърво. Нанесете тази смес върху целия скалп, като я масажирате старателно. След това срешете косата с фин зъбен гребен, покрийте главата с шапка за душ и я оставете да престои два часа. След това отново срешете косата и изплакнете маслата. След това комбинирайте 2 чаши ябълков оцет и 1 чаша вода и нанесете сместа със спрей, докато косата се насити напълно. След това изплакнете косата и отново я срешете. Последната стъпка е да нанесете кокосово масло. Този процес трябва да се повтаря на всеки пет до 10 дни в продължение на няколко седмици, за да се гарантира, че всички въшки и яйца са убити. Продължете да се разресвате с фин зъбен гребен и да използвате кокосово масло като балсам за отмиване.

5. Естествен домакински почистващ препарат. Друг фантастичен начин за използване на масло от чаено дърво е като домакински почистващ препарат. Маслото от чаено дърво представя мощно антимикробно действие, което може да унищожи лошите бактерии във вашия дом. За да направите домашен препарат за почистване на масло от чаено дърво, смесете 5–10 капки чаено дърво с вода, оцет и 5–10 капки етерично масло от лимон. След това го използвайте върху плотовете, кухненски уреди, душ, тоалетна и мивки.

Източник: Dr. Axe | Health and Fitness News, Recipes, Natural Remedies

7 супер ползи от маслото от кориандър

Кориандърът е билка, която често се използва като подправка в различни ястия. В САЩ семената на Coriandrum sativum се наричат кориандър, докато листата му се наричат силантро. В други части на света те се наричат семена от кориандър и листа от кориандър. Растението е известно още като китайски магданоз. Много хора използват кориандър в ястия като супи и салси, както и в индийски, близкоизточни и азиатски ястия като къри и масали. Листата от кориандър често се използват цели, докато семената се използват сушени или смлени. Употребата на масло от кориандър има много ползи.

Маслото от кориандър на Botalife се извлича чрез парна дестилация на семената на растението Coriandrum sativum.

Ето 7 впечатляващи ползи от маслото от кориандър за здравето:

 1. Спомага за понижаване на кръвната захар. Маслото от кориандър може да понижи кръвната захар чрез активиране на определени ензими. Хората, които имат ниска кръвна захар или приемат лекарства за диабет, трябва да избягват маслото от кориандър, защото то значително намалява кръвната захар.
 2. Богат на антиоксиданти. Маслото от кориандър е силен антиоксидант и предотвратява клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали. Доказано е, че успешно влияе на възпаленията в тялото ви. Има противоракови, стимулиращи имунната система и невропротективни ефекти, според направени изследвания. Друго изследване установи, че антиоксидантите в екстракта от семена на кориандър намаляват възпалението и забавят растежа на раковите клетки на белия дроб, простатата, гърдата и дебелото черво.
 3. Оказва положителен ефект върху здравето на сърцето. Някои проучвания доказват, че кориандърът може да понижи рисковите фактори за сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане и нива на LDL (лош) холестерол. Маслото от кориандър действа като диуретик, като спомага на тялото да изхвърли излишния натрий и вода. Това води до понижаване на кръвното налягане. Други изследвания показват, че маслото от кориандър може да помогне и за понижаване на холестерола. В страните, които консумират големи количества кориандър, наред с други подправки, честотата на сърдечните заболявания е по-ниска – особено в сравнение с хората на западна диета, която съдържа повече сол и захар.
 4. Предпазва от мозъчни заболявания. Много мозъчни заболявания, включително Паркинсон, Алцхаймер и множествена склероза, са свързани с възпаление. Противовъзпалителните свойства на кориандъра могат да предпазят от тези заболявания. Едно проучване установи, че маслото от кориандър е защитен срещу увреждане на нервните клетки след припадъци, предизвикани от лекарства, вероятно поради своите антиоксидантни свойства. Друго проучване отбелязва, че кориандърът подобрява паметта, което предполага, че може да има приложения за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. Маслото от кориандър може също да помогне за справяне с безпокойството. Проучванията показват, че маслото от кориандър е почти толкова ефективен, колкото диазепам, често срещано лекарство за тревожност, за намаляване на симптомите на това състояние.
 5. Стимулира храносмилането и подобрява здравето на червата. Маслото, извлечено от семена от кориандър, може да ускори и насърчи здравословното храносмилане. Едно 8-седмично проучване при 32 души със синдром на раздразнените черва (IBS) установява, че при прием билкови лекарства, съдържащи масло от кориандър, приемани три пъти дневно, значително намаляват коремната болка, подуването на корема и дискомфорта, в сравнение с плацебо групата. Маслото от кориандър се използва като стимулант на апетита в традиционната иранска медицина.
 6. Справя се с инфекции. Маслото от кориандър има антимикробни свойства, които могат да помогнат в борбата с някои инфекции и хранителни заболявания, като салмонела, инфекции на пикочните пътища и болнични инфекции.
 7. Предпазва кожата. Маслото от кориандър може да има няколко предимства за кожата, включително при леки обриви като дерматит. Различни проучвания отбелязват, че антиоксидантите в маслото от кориандър могат да помогнат за предотвратяване на клетъчното увреждане, което може да доведе до ускорено стареене на кожата, както и увреждане на кожата от ултравиолетови лъчи.

Източник: National Center for Biotechnology Information (nih.gov)

16 етерични масла при подагра

Етеричните масла за подагра са ефективно средство за борба с този тип артритна болка. Подаграта е сложна форма на артрит, която може да засегне всеки. Мъжете обикновено са засегнати по-често, но жените в постменопауза стават все по-податливи в по-късните си години. Смята се, че женските хормони играят известна роля в превенцията на подагра, което може да обясни защо подаграта се наблюдава по-често при жените след менопаузата. Пристъп на подагра може да възникне внезапно, обикновено в палеца на крака, но може да се развие и в краката, глезените, коленете, ръцете или китките. Може да се прояви като внезапна болка в ставата, придружена от усещането за топлина и подуване. Етеричните масла имат много полезни свойства, от които страдащите от подагра могат да се възползват за облекчаване на симптомите.

16 етерични масла при подагра

 1. Етерично масло от тамян: Известно също като Boswellia, това масло е чудесно лечебно етерично масло. Тамянът помага да се насърчи облекчаването на болката в цялото тяло. Смята се, че действа, като блокира левкотриените, вещества, които инициират възпалителни реакции в тялото, което го прави идеален за лечение на пристъпи на подагра. Това етерично масло може да действа и като леко успокоително, което го прави чудесно за облекчаване на стреса. Въпреки това тамянът трябва да се избягва от кърмещи жени.
 2. Етерично масло от розмарин: Произведено от широко използвана билка, това етерично масло има силно обезболяващи свойства, които спомагат за облекчаване на болка. Може дори да се използва за повишаване на енергийните нива и облекчаване на нервното изтощение и умствената умора. Розмаринът също има мощни диуретични свойства, които могат да отстранят пикочната киселина от тялото, вещество, отговорно за причиняване на подагра. Не е препоръчително за бременни жени, тъй като употребата му може да доведе до нежелани контракции на матката.
 3. Етерично масло от джинджифил: Често използвано детоксикиращо етерично масло, което може да помогне за елиминирането на веществата в тялото, които причиняват пристъпи на подагра. Джинджифилът е известен с това, че има мощни противовъзпалителни средства, наречени джинджероли и шогаоли. Ако се използва редовно, то може да намали болката и подуването.
 4. Етерично масло от бреза: Съдържащо метил салицилат, съединение, което действа подобно на аспирина, брезовото масло помага за облекчаване на леки болки. Брезовото масло е известно със своите противовъзпалителни и аналгетични свойства, които могат да бъдат полезни за страдащите от подагра. Въпреки това, то трябва да се използва само умерено, тъй като може да има много нежелани странични ефекти като дехидратация.
 5. Етерично масло от мащерка: Това масло съдържа урсолова и олеанолова киселини, които имат способността да лекуват болки в ставите и мускулите чрез техните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Страдащите от подагра ще намерят това масло чудесно за облекчаване на дискомфорта им. Мащерката се счита и за диуретик, помага за елиминиране на урината от тялото. Това може да доведе до намаляване на натрупването на пикочна киселина, веществото, отговорно за развитието на подагра.
 6. Етерично масло от лайка: Това растение е известно с това, че ни помага да се отпуснем, за да получим така необходимия сън, но може да се използва и за облекчаване на болката, благодарение на своите седативни свойства. Маслото от лайка съдържа лутеолин, кверцетин, апигенин, за които е известно, че осигуряват мощни противовъзпалителни ефекти. Проучванията казват, че лайката е толкова ефективна, колкото аспирина за намаляване на възпалението.
 7. Етерично масло от босилек: Това етерично масло може да се използва за въздействието му върху здравето, както и за готвене. По-конкретно, френският босилек се използва най-добре чрез ароматерапия. Той също така работи като деконгестант, антисептик, мускулен релаксант и има противовъзпалителни свойства, което го прави чудесен за намаляване на болката, причинена от възпаление. Босилековото масло помага за стимулиране на надбъбречните жлези и играе жизненоважна роля за облекчаване на умствената умора.
 8. Етерично масло от лимон: Маслото от този цитрусов плод има много полезни свойства. Неговият цитрусов аромат помага за повишаване на концентрацията, като ви кара да се чувствате свежи и заредени с енергия. Той също така има мощни противовъзпалителни свойства. Лимоновото масло смесва добре други етерични масла като джинджифил, босилек и розмарин. Хранителното лимоново масло, смесено в чаша питейна вода всеки ден, може да помогне за предотвратяване на подагра, но се препоръчва да говорите с Вашия лекар, преди да започнете нови методи на лечение.
 9. Етерично масло от копър: Добре известен с това, че насърчава храносмилателното здраве, копърът може да се използва локално и върху кожата за ефективно облекчаване на болката. Препоръчва се обаче да не се използва масло от копър в големи количества и да се избягва, ако сте бременна или страдате от епилепсия. Етеричното масло от копър е известно също така, че има диуретични свойства, които могат да помогнат за елиминирането на болезнените кристали на пикочната киселина.
 10. Етерично масло от мента: Това приятно ароматно масло може да помогне при повечето форми на болка и често се счита за природната версия на „ледено-горещо“. Този ефект прави ментовото масло чудесно за облекчаване на болки в ставите и мускулна болка. Етеричното масло от мента е освежаващо и ободряващо. Добавете го във ваната си или просто го масажирайте върху кожата, за да се възползвате от предимствата му.
 11. Етерично масло от кипарис: Притежавайки силни антиоксидантни свойства, това етерично масло може да помогне да се отървете от токсините в тялото. Той е в състояние да стимулира кръвообращението, като същевременно помага за успокояване на нервната система, облекчаване на спазми, стрес и мускулно напрежение.
 12. Етерично масло от лавандула: Неговите противовъзпалителни и аналгетични свойства могат да се използват за облекчаване на болки в мускулите и ставите. Лавандуловото масло може да помогне за успокояване на духа и тялото с неговия приятен аромат.
 13. Етерично масло от гаултерия: Много ефикасно за облекчаване на болки, включително облекчаване на някои бъбречни проблеми, болки в нервите, пулсиращи ставни и менструални болки. Препоръчва се това етерично масло да се използва локално или в дифузер.
 14. Етерично масло от бор: Имайки ободряващ ефект върху тялото и ума, етеричното масло от бор може да помогне за изчистване както на умствената, така и на физическата умора. Боровото масло също се препоръчва за подпомагане на депресията.
 15. Етерично масло от карамфил: Известно със своите противовъзпалителни и болкоуспокояващи ефекти, карамфиловото масло може да бъде чудесен избор за подпомагане на регулирането на имунните процеси в организма. Активната съставка, намерена в карамфила, наречена евгенол, има допълнителен ефект за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.
 16. Етерично масло от евкалипт: Тъй като това масло се абсорбира от тялото, мощното съединение евкалиптол работи като мощен вазодилататор, увеличавайки размера на кръвоносните съдове. Това позволява повече кръв да тече и циркулира около тялото. Това действие помага за облекчаване на болката, както и за стимулиране на мозъка, подобрявайки бдителността и енергийните нива.

Как да използваме етеричните масла при подагра?

Компрес с гореща кърпа:

Започнете с накисване на възпалената става или кожата в студена вода, след което потупване на мястото на сухо. Вземете 2–8 капки от желаното етерично масло, смесвайки го с избрания от вас носител, и го масажирайте в засегнатата област. След това вземете кърпа, напоена с гореща вода, и я поставете върху зоната за минимум две минути, като внимавате кърпата да не е прекалено гореща. Повторете това 2-3 пъти на ден или при необходимост.

Успокояващи масажни смеси:

Смес # 1: Смесете в стъклена бутилка с капкомер следните масла: 15 капки етерично масло от лайка, 15 капки етерично масло от тамян, 5 капки етерично масло от мента. След това добавете тази смес към избраното от вас масло-носител /масло от черен кимион, бадемово масло, кокосово масло/. С тази комбинация втривате засегнатата зона няколко пъти дневно или при необходимост.

Смес # 2: Смесете в стъклена бутилка с капкомер 10 капки масло от лавандула, 8 капки масло от розмарин, 8 капки масло от мащерка, добавете масло-носител. С тази комбинация втривате засегнатата зона няколко пъти дневно или при необходимост.

Вана за крака / накисване: Комбинирайте 10 мл (2 чаени лъжички) мляко и 12 капки от една от споменатите по-горе смеси от етерични масла. След това напълнете два легена с вода, единият с топла вода, а другият с хладка вода. Добавете половината от вашата смес към всеки леген, смесвайки го с водата. След това накиснете двата крака в топлата вода за 10 минути, след това преместете краката си в студената вода за още 10 минути Повторете, ако желаете.

Вана със Епсом соли: Изсипете следните съставки във водата за вана, докато я пълните: 3 капки етерично масло от копър, 3 капки етерично масло от кипарис, 3 капки масло от лимон, 2-3 шепи Епсом соли. Препоръчва се да се повтаря всеки ден в продължение на две седмици или по желание.

Предпазни мерки и съвети при използване на етеричните масла:

Въпреки, че етеричните масла могат да помогнат за облекчаване на болката и сковаността на подагра, никога не трябва да поставяте чисто етерично масло директно в кожата си!!! Тези масла са изключително концентрирани и мощни, като потенциално причиняват дразнене или увреждане на кожата, ако се използват неразредени. Вместо това разредете първо вашите етерични масла, преди да ги използвате, като ги смесите в масло-носител. Носителите са растителни масла, пълни с мастни киселини, които спомагат за разпръскването на малките молекули етерични масла. Носителите могат да бъдат масло от черен кимион, бадемово масло, кокосово масло, масло от жожоба, масло от чия, масло от макадамия и др.

Научни изследвания за ползите от маслото от черен кимион

Маслото от черен кимион се извлича от семената на Nigella sativa – растение, което произхожда от Югозападна Азия. Използва се от години за лечение на астма, диабет, хипертония, загуба на тегло и други състояния. Един от ключовите му компоненти е тимохинонът, съединение с антиоксидантни свойства. Вече има много научни доказателства в подкрепа ползите на масло от черен кимион.

Маслото от черен кимион има дълга история на употреба, датираща отпреди 2000 години. Всъщност според някои източници той е открит в гробницата на крал Тут. В днешно време маслото от черен кимион може да се намери под формата на чисто масло, капсули, таблетки. Семената на Nigella sativa се използват в близкоизточната и индийската кухня и имат леко горчив вкус.

Изследванията върху здравните ефекти на маслото от черен кимион са доста многобройни. Ето поглед към няколко ключови открития от направените проучвания:

РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ

Маслото от черен кимион може да помогне при лечението на ревматоиден артрит, според проучване, публикувано в “Имунологични изследвания” през 2016 г. За проучването 43 жени с лек до умерен ревматоиден артрит са приемали масло от черен кимион всеки ден в продължение на един месец. Лечението с масло от черен кимион е довело до намаляване на симптомите на артрит (както се оценява по клинична рейтингова скала), нива на възпалителни маркери в кръвта и броя на подутите стави.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА НОСА

Маслото от черен кимион показва много добри резултати при лечението на алергии. В проучване от 2011 г., публикувано в “Американския вестник по отоларингология”, например е установено, че маслото от черен кимион намалява наличието на назална конгестия и сърбеж, хрема и кихане след две седмици.

Друг доклад, публикуван през 2018 г., анализира данните, за да определи дали маслото от черен кимион може да помогне при лечението на синузит. Авторите на изследването заключават, че маслото има терапевтичен потенциал при лечението на състоянието поради своите противовъзпалителни, антиоксидантни, антихистаминови, имуномодулаторни, антимикробни и аналгетични ефекти.

ДИАБЕТ

Маслото от черен кимион може да бъде от полза за хората с диабет, според изследване, публикувано в “Допълнителни терапии в медицината” през 2015 г. Изследователите анализирали публикувани по-рано проучвания за употребата на Nigella sativa за диабет и стигнали до заключението, че тя може да подобри нивата на кръвната захар и холестерола при различни модели на диабет, но отбелязаха, че са необходими още клинични проучвания за изясняване на ефектите.

Друг преглед на изследването, публикуван през 2017 г., потвърждава тези констатации.

АСТМА

Предварителните изследвания показват, че маслото от черен кимион може да предложи ползи за хората с астма.

Например, проучване, публикувано в “Phytotherapy Research” през 2017 г., установи, че хората с астма, които са приемали масло от черен кимион имат значително подобрение в контрола на астмата в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Маслото от черен кимион може да намали рисковите фактори при жени със затлъстяване, според друго проучване. За проучването жените консумират масло от черен кимион или плацебо, докато следват нискокалорична диета в продължение на осем седмици. В края на проучването теглото, обиколката на талията и нивата на триглицеридите са намалели с повече в групата, приемаща маслото от черен кимион, отколкото тези с плацебото.

Друго осемседмично проучване комбинира използването на аеробни упражнения с добавяне на масло от черен кимион в проучване на жени със затлъстяване. Изследователите установиха, че тази комбинация от лечение осигурява ползи, включително по-ниски нива на холестерол.

ДРУГИ ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЯ

Маслото от черен кимион също се използва като средство за състояния като алергии, астма, диабет, главоболие, високо кръвно налягане и храносмилателни разстройства.

Освен това е установено, че маслото от черен кимион повишава имунната система, намалява възпалението и се бори с инфекциите.

Маслото се използва локално за грижа за кожата и косата, като акне, суха коса, псориазис, растеж на косата и суха кожа.

Източници:

 1. Kheirouri S, Hadi V, Alizadeh M. Immunomodulatory Effect of Nigella sativa Oil on T Lymphocytes in Patients with Rheumatoid Arthritis. Immunol Invest. 2016;45(4):271-83. doi:10.3109/08820139.2016.1153649
 2. Heshmati J, Namazi N. Effects of black seed (Nigella sativa) on metabolic parameters in diabetes mellitus: a systematic reviewComplement Ther Med. 2015;23(2):275-82. doi:10.1016/j.ctim.2015.01.013
 3. Koshak A, Wei L, Koshak E, et al. Nigella sativa Supplementation Improves Asthma Control and Biomarkers: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Phytother Res. 2017;31(3):403-409. doi:10.1002/ptr.5761
 4. Mahdavi R, Namazi N, Alizadeh M, Farajnia S. Effects of Nigella sativa oil with a low-calorie diet on cardiometabolic risk factors in obese women: a randomized controlled clinical trialFood Funct. 2015;6(6):2041-8. doi:10.1039/c5fo00316d
 5. Kooti W, Hasanzadeh-noohi Z, Sharafi-ahvazi N, Asadi-samani M, Ashtary-larky D. Phytochemistry, pharmacology, and therapeutic uses of black seed (Nigella sativa)Chin J Nat Med. 2016;14(10):732-745. doi:10.1016/S1875-5364(16)30088-7
 6. Okasha EF, Bayomy NA, Abdelaziz EZ. Effect of Topical Application of Black Seed Oil on Imiquimod-Induced Psoriasis-like Lesions in the Thin Skin of Adult Male Albino Rats. Anat Rec (Hoboken). 2018;301(1):166-174.
 7. Ijaz H, Tulain UR, Qureshi J, et al. Review: Nigella sativa (Prophetic Medicine): A ReviewPak J Pharm Sci. 2017;30(1):229-234.

Основни приложения на различни етерични масла Botalife – част 3

Масло от розмарин /Rosmarinus officinalis/

 • Стимулира растежа на косата
 • Подпомага паметта
 • Баланс на хормоните и кръвната захар
 • Успокоява болки
 • Подпомага черния дроб и жлъчката
 • Подпомага детоксикацията на тялото
 • Респираторно здраве
 • Внимание! Използвайте в ограничени количества по време на бременност. Да не се използва от хора с високо кръвно налягане. Да не се използва от епилептици.

Масло от салвия /Salvia officinalis/

 • Хормонален баланс
 • Менструален дискомфорт
 • Успокояващо действие
 • Здравословно кръвообращение
 • Баланс на холестерола
 • Клетъчно здраве
 • Кожно здраве
 • Внимание! Не е безопасно за ползване по време на бременност, особено по време на първия триместър, или когато се използва върху корема, тъй като може да предизвика маточни контракции.

Масло от тамян /Boswellia serrata/

 • В протоколи за здрави клетки
 • Ставен дискомфорт
 • Имунна система
 • Медитация и молитви
 • За здрави дихателни пътища
 • Бръчки и стрии
 • За здравето на мозъка
 • Внимание! Разрежда кръвта. Консултирайте се с лекар преди употреба при наличие на проблеми със съсирването на кръвта.

Масло от плодове на хвойна /Juniperus excelsa/

 • Кожно здраве
 • Пречистване на черния дроб
 • Здраве на пикочните пътища и бъбреците
 • Подуване на корема
 • Естествено средство за почистване на дома
 • Помага за добър сън
 • Мускулна треска
 • Внимание! Необходимо е разреждане при нанасяне върху чувствителна кожа.

Масло от чаено дърво /Melaleuca alternifolia leaf oil/

 • Бори се акнето
 • Облекчава пърхут
 • Служи като домашен дезинфектант
 • Облекчава псориазис и екзема
 • Бори се гъбички по ноктите и дерматози
 • Естествен дезодорант
 • Внимание! Да не се използва вътрешно. Ако го използвате за орална хигиена в пасти за зъби или води за уста, задължително изплюйте, за да избегнете потенциалните странични ефекти като замайване, уртикария, храносмилателни смущения.

Масло от черен пипер /Piper nigrum/

 • Подпомага кръвообращението
 • Подпомага храносмилането
 • Облекчава навяхвания и тендинит
 • Респираторно здраве
 • Потиска желанието за пушене
 • Облекчава дискомфорта в ставите
 • Детоксикира тялото
 • Внимание! Препоръчва се разреждане при приложение върху кожата. Може да бъде силен дразнител в големи дози.

Институтът по етерични масла, асоцииран от Американската асоциация на безлекарствено практикуващи терапевти, предостави за нас тази информация.

Таблиците не са предназначни за диагностика и лечение.

Моля, консултирайте се винаги с терапевт преди употреба и никога не прилагайте информацията за самолечание.

Основни приложения на различни етерични масла Botalife – част 1

Основни приложения на различни етерични масла Botalife – част 2

ТОП 4 антибактериални етерични масла

Ако искате да се борите с бактериите, няма по-добър вариант от комбинацията от здравословни храни и антибактериални етерични масла.

Интересното е, че повечето антибактериални лекарства, отпускани по лекарско предписание, всъщност са моделирани на основата на етерични масла, получени от растения и винаги, когато е възможно, е добре да се избере естествения подход преди всичко.

Причината за това е, че когато влагаме синтетика в телата си, телата ни не знаят как да обработват тези така наречени чужди вещества. И дори ако лекарството елиминира проблема, вероятно е да причини друг. Той може значително да повлияе на нашите хормони, ендокринната система, мозъчната функция и много други. Разбира се, от решаващо значение е да сте образовани, преди да опитате дадено вещество, било то синтетично или естествено, но в повечето случаи природният подход ви носи най-голяма полза, особено в дългосрочен план. Изследване, публикувано в Neuropharmacology, споделя, че когато се консумира синтетика, това причинява проблеми с мозъчната функционалност, като „нарушава когнитивната функция“ и паметта. (1)

Друга причина е, че предписаните антибиотици могат да направят бактериалните щамове устойчиви на антибиотици. С други думи, синтетичните форми на антибиотици обикновено убиват добрите бактерии, които се намират в телата ни, и ние се нуждаем от тези добри бактерии, за да останем здрави. В същото време много антибиотици изобщо не са ефективни при убиването на бактерии, тъй като инфекцията, срещу която се опитвате да се борите, става устойчива на лекарството поради широкото му използване. Дезинфектантите за ръце са идеалният пример за това. Ето защо е добре да намалите антибактериалния сапун и лекарствата с рецепта и вместо това да изберете тези антибактериални етерични масла.

Топ 4 антибактериални етерични масла

Етеричните масла съществуват от векове, борейки се срещу всичко, независимо дали говорим за етерични масла за тревожност и депресия, за етерични масла за артрит и алергии, така че идеята да се използват за борба с инфекциите не е нещо ново. Те са били използвани за предотвратяване на всичко – от болестотворни бактерии и вируси до гъбички. В крайна сметка, доказателствата показват, че антибактериалните етерични масла могат ефективно да убиват бактериите, без да станат резистентни към това, което ги прави големи антибактериални и антимикробни ресурси. Това, което открих в клиничната практика и е съвместимо в медицинската литература, е, че маслата от риган, канела, мащерка и чаено дърво са едни от най-ефективните антибактериални етерични масла за борба с бактериални инфекции.

1. Масло от канела

Не само обичам вкуса на канелата и я използвам непрекъснато в моите уелнес тоници, печене и в моите безглутенови овесени ядки, но е още по-добре да знам, че всеки път, когато го консумирам, се боря с потенциални лоши бактерии тялото ми.

Проведени са проучвания, публикувани в Journal of Contemporary Dental Practice за ефективността на канеленото масло срещу „планктонната E. faecalis“ при процедура с коренови канали на зъбите. Резултатите показаха, че етеричното масло от канела елиминира бактериалния растеж след процедури от 7 и 14, което го прави съвместим естествен вариант. Проучването заключава, че етеричното масло от Cinnamomum zeylanicum е ефективно антибактериално средство срещу планктон и биофилм E. faecalis и може да бъде чудесно антимикробно средство при лечението на кореновите канали.

2. Масло от мащерка

Маслото от мащерка е чудесно антимикробно средство. Проведени са изследвания в Департамента по хранителни науки и технологии на Университета в Тенеси, за да се оцени ефектът му срещу бактериите, открити в млякото и салмонелата. Подобно на етеричното масло от канела, върху бактериите бяха поставени капчици етерично масло от мащерка с признание GRAS (общоприето като безопасно). Резултатите, публикувани в International Journal of Food Microbiology, показват, че „наноемулсиите“ могат да бъдат чудесни варианти за защита на телата ни от бактерии, като се използва масло от мащерка като антимикробен консервант за храната. Не би ли било това по-добър избор от обичайния химически подход? Разбира се!

3. Масло от риган

Интересното е, но не е изненадващо, че бактериалната резистентност към стандартните антибиотици се превърна в голям проблем в здравната индустрия. Това привлече повече внимание към растенията като възможни алтернативи за борба с лошите бактерии. Проучванията показват, че маслото от риган и наночастиците сребро, известни също като колоидно сребро, имат мощна антибактериална активност срещу някои устойчиви на лекарства бактериални щамове. Резултатите показват, че както индивидуалното, така и комбинираното лечение осигуряват намаляване на клетъчната плътност, което отстъпва на антимикробната активност чрез разрушаване на клетките. Като цяло тези резултати показват, че етеричното масло от риган може да бъде алтернатива при контрола на инфекциите.

4. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е невероятна алтернатива за борба с бактериите локално. Изследвания извън Индия показаха, че маслото от чаено дърво е ефективно срещу инфекции с Е. coli и стафилокок, когато се комбинира с евкалипт, една от моите препоръки за подпомагане на борбата с инфекциите, открити при настинки в гърдите. Проучванията разкриват, че при прилагане е имало незабавен ефект, последван от бавно освободен ефект за период от 24 часа. Това означава, че има първоначален клетъчен отговор в момента на използване, но маслата изглежда продължават да работят в тялото, което го прави чудесна възможност и като антимикробно средство. Препоръчвам да смесите едно от тези масла или комбинация с една чаена лъжичка мед от Манука и / или кокосово масло и да нанесете локално върху засегнатата област. Можете дори да комбинирате по една капка масло от риган, канела и мащерка с мед от Манука и да го приемате като тоник, въпреки че винаги предлагам да сте сигурни, че сте напълно информирани за всички масла, преди да ги погълнете, особено ако имате медицинско състояние или сте бременна или кърмите. В крайна сметка, чудесното при тези масла е, че те са по-щадящи за лигавицата на червата и могат да се използват за кратки периоди вътрешно и по-дълго външно, стига лекарят да одобри и да нямате отрицателна реакция към тях. Много от моите пациенти имат отлични резултати срещу бактериални инфекции, когато работят с протокол, който включва антибактериални етерични масла, костен бульон и пробиотици.

Ползи и употреба на антибактериални етерични масла:

1. Борба с бактериалните инфекции, като Candida и E. Coli

Известно е, че етеричните масла проявяват антибактериални свойства от много дълго време. Проведено е проучване, използващо 52 различни етерични масла срещу различни бактериални щамове, включително инфекции на кандида, салмонела и стафилокок, заедно с кожни инфекции и пневмония. Две масла, които проучването специално отбелязва като най-ефективни, са етеричното масло от мащерка и маслото от ветивер. Ето защо много фармацевтични продукти може да търсят растителни екстракти, които да играят роля в медицината и като консерванти.

2. Борба със стафилококови инфекции

Няколко масла са изследвани в Департамента по биологични науки в Манчестърския университет в Метрополитън срещу различни стафилококови инфекции, включително масло от пачули, масло от чаено дърво, масло от здравец, лавандулово масло и екстракт от семена на грейпфрут. Те бяха използвани индивидуално и в различни комбинации, за да се оцени доколко ефективни могат да осигурят антибактериална активност срещу „три щама на Staphylococcus aureus, по-специално Oxford S. aureus NCTC 6571 (щам Оксфорд), устойчив на метицилин S. aureus (EMRSA 15) и MRSA (необратим). ” Когато се използват в инхалации, комбинацията от екстракт от семена на грейпфрут и масло от здравец са най-ефективни като антибактериални средства, както и комбинацията от масло от здравец и чаено дърво.

3. Помагат в борбата с болничните инфекции

Не е чудно, че някои хора се чувстват неудобно, когато отиват в болници поради многобройните инфекции, които се откриват там. Няколко етерични масла са тествани срещу Staphylococcus aureus (MRSA), което може да причини сериозни проблеми с инфекции, включващи меки тъкани, кости или импланти. Маслото от чаено дърво и маслото от евкалипт показаха положителни резултати в способността им да се борят с няколко бактерии. Всъщност тези масла са били използвани в лекарствена среда срещу различни щамове, които са станали устойчиви на други превантивни лекарства. По-нататъшни тестове бяха оценени с използване на други етерични масла, включително мащерка, лавандула, лимон, лимонена трева, канела, грейпфрут, карамфил, сандалово дърво, мента, кунзея и градински чай. Най-ефективни бяха маслото от мащерка, лимон, лимонена трева и канела – въпреки това всички масла показаха значителна антибактериална защита като ефективно локално лечение.

4. Срещу MARCоNS

MARCoNS е труден щам на бактериите, дефиниран като множествена устойчива на антибиотици коагулазна отрицателна стафилокока. MARCoNS е предизвикателство, защото има тази уникална способност да се предпазва от лечение, дори антибиотици, чрез образуване на защитен биофилм. Според изследване, публикувано в Приложна и екологична микробиология, някои антимикробни етерични масла са били в състояние да се отърват от бактериите в биофилмите много по-добре от предписаните антибиотици. Изследването тества няколко етерични масла, за да се види колко добре биха могли да убият биофилми, образувани от „Pseudomonas aeruginosa (PAO1), Pseudomonas putida (KT2440) и Staphylococcus aureus SC-01. P. aeruginosa“, която е бактерия, открита в почвата, водата и животните, осигуряваща перфектния път в човешкото тяло. Тъй като биофилмите са в състояние да избегнат лечението с антибиотици и могат да причинят тежки, дори смъртоносни инфекции, има нужда от други безопасни и ефективни лечения, които не създават резистентност към тези опасни щамове. Етеричното масло от канела е проучено и може да има така необходимата антибактериална защитна защита.

5. Предпазват от бактерии, докато пътувате

Бактериите постъпват в тялото през отвори, като устата, ушите и носа. Можете да ги ядете, ако животното или растението, което консумирате, съдържа вирус или бактерии. Те могат да бъдат получени при плуване или пиене на заразена с бактерии вода. Тези нашественици могат дори да влязат в тялото през порите на кожата. Но един от тези най-лесните начини за заразяване е по въздуха. Можете да ги вдишвате, което може да доведе бактериите до белите дробове. Ето защо е толкова важно да прикривате устата си, когато кихате. Пътуването, особено по летищата и гарите, може да ви постави в силно податлива на бактерии среда. Всички трябва да дишаме, но вземането на някои предпазни мерки преди, по време и след пътуване наистина може да помогне. Имам любим тоник, който обичам да вземам предния ден и в деня на пътуването. По принцип правя тоник, използвайки съставките от моята Secret Detox Drink, но добавям капка масло от риган, което е естествен антибиотик, който може да помогне в борбата с нашествениците, когато влезете в контакт с тях. Етеричното масло от риган се използва при изследвания, за да се покаже неговата ефикасност срещу определени бактериални щамове. Резултатите показват, че етеричното масло от риган съдържа положителни бактериални и антимикробни ефекти.

Как да използваме антибактериалните етерични масла?

Както отбелязах по-горе, има няколко начина за използване на някои от етеричните масла. Можете да ги използвате вътрешно (само ако са 100 процента чисти), локално и чрез дифузия.

Антибактериален супер тоник

 • 1 капка етерично масло от риган
 • 1 капка етерично масло от джинджифил
 • 1 капка етерично масло от мента
 • 1 капка етерично масло от грейпфрут
 • 1 капка етерично масло от канела
 • 1 капка етерично масло от мащерка
 • ½ чаша вода

Смесете всички съставки в чаша и разбъркайте добре. След това изпийте.

Антибактериален супер тоник – за локална употреба

 • 1 капка масло от чаено дърво
 • 1 капка етерично масло от джинджифил
 • 1 капка масло от ветивер
 • 1 капка лавандулово масло
 • 1 чаена лъжичка кокосово масло

Смесете всички съставки в малка купа или в дланта на ръката си. Нанасяйте върху корема или директно върху проблемната зона два пъти дневно. Ако забележите някакво дразнене, спрете да използвате веднага.

Внимание! Има много антимикробни, антибиотични и антибактериални етерични масла, които могат да бъдат изключително полезни за борба със съществуващите инфекции, както и за предотвратяването им на първо място. Независимо от това, етеричните масла са силно концентрирана екстракция от растенията и трябва да се използват с подходящо образование. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар и ако Вашият лекар няма никакви познания, намерете лекар с холистична или функционална медицина във вашия район.

Тук споделяме и любимата на д-р Джош Акс рецепта за Secret Detox Drink:

 • 500 мл топла или гореща вода
 • 2 супени лъжици ябълков оцет
 • 2 супени лъжици лимонов сок
 • ½ чаена лъжичка смлян джинджифил
 • ¼ чаена лъжичка канела
 • ¼ тире лют червен пипер
 • 1 чаена лъжичка суров мед (по желание)

Към тази напитка можете да добавите 1 капка антибактериално етерично масло.

По материали на д-р Джош Акс

Top 4 Antibacterial Essential Oils – Dr. Axe

Secret Detox Drink Recipe: Cleanse and Rejuvinate – Dr. Axe

Основни приложения на различни етерични масла Botalife – част 2

Безопасни ли са етеричните масла

Масло от лавандула /Lavandula hybrida var. grosso/

 • Неспокоен сън
 • Успокоява кожата
 • Облекчава стреса
 • Баланс на кръвното налягане
 • Баланс на кръвната захар
 • Главоболие
 • Здрава кожа

Масло от немска лайка /Chamomilla Matricaria Flower oil/

 • Прогонва стреса
 • Подпомага храносмилателната система
 • Осигурява спокоен сън
 • Успокояващо за деца
 • Кожно здраве
 • Съредчно здраве
 • Облекчава гадене
 • Внимание! Не се препоръчва по време на бременност, тъй като стимулира кръвния поток в областта на таза. Вътрешно може да се използва за не повече от 14 последователни дни.

Масло от лимон /Citrus limon peel oil/

 • Дренаж на лимфната система
 • При храчки и слуз
 • Повишава настроението
 • Камъни в жлъчката
 • Подпомага имунната система
 • За почистване на повърхности
 • Успокоява алергични симптоми
 • Внимание! Избягвайте директна слънчева светлина до 12 часа след външна употреба.

Масло от лимонова трева /Cymbopogon flexuosus/

 • Репелент
 • Кожно здраве
 • Натурален дезодорант
 • Стомашни проблеми
 • Бори се с треската
 • Регулиране на холестерола
 • Паразити
 • Внимание! Не използвайте по време на бременност, тъй като може да стимулира менструалния поток. Не се препоръчва за кърмачки. Не се препоръчва за деца.

Масло от мащерка /Thymus zygis/

 • Експекторант
 • Облекчава кашлица и бронхит
 • Бори се с бактерии и паразити
 • болест на Крон
 • Колит
 • Репелент
 • Освежава кожата
 • Осигурява хормонален баланс
 • Внимание! Да не се употребява по време на бременност! Да не се употребява от хора с високо кръвно налягане, както и от епилептици!

Масло от мента /Mentha piperita/

 • Мускулен дискомфорт
 • Дихателна система
 • Повишава енергията
 • Успокоява алергични симптоми
 • Облекчава главоболие
 • Облекчава проблеми с храносмилането
 • Температура
 • За свеж дъх и здрави зъби венци
 • Внимание! Въможни взаимодействия с медикаменти. При нужда се консултирайте с лекар.

Масло от пачули /Pogostemon Cablin/

 • Повдига настроението
 • Охлажда възпаления
 • Баланс на микробите
 • Повишава либидото
 • Подпомага здравето на кожата и косата
 • Натурален репелент
 • Натурален дезодорант
 • Внимание! Възможни лекарствени взаимодействия, тъй като може да инхибира съсирването на кръвта. Посъветвайте се с лекар преди употреба, ако имате предписани някакви медикаменти.

Масло от портокал /Citrus sinensis peel oil/

 • Поддържа имунната система
 • Бори се с рака
 • Поддържа лимфната система
 • Прогонва стреса
 • Релаксира и повишава настроението
 • Поддържа здравето на храносмилателната система
 • Естествено почистващо средство за дома
 • Внимание! Избягвайте директна слънчева светлина до 12 часа след външна употреба. Преди употреба изпробвайте върху малък участък, тъй като може да предизвика нежелани реакции при чувствителна кожа.

Масло от риган /Origanum minutiflorum/

 • Мощен природен антибиотик
 • Бори се със стафилококви инфекции, вкл. МРСА
 • Баланс на гъбички и кандида
 • Дихателна система
 • Паразити
 • Брадавици
 • Естесвено средство срещу мухъл в дома
 • Внимание! Не използвайте по време на бременност, тъй като може да причини ембриотоксичност. Не се препоръчва при бебета и малки деца. Разреждайте при пралагане върху кожата, като първо изпробвате върху малък участък. Вътрешно не използвайе за повече от 10 последователни дни. Направете почивка от 1 седмица преди да започнете отново вътрешния пием.

Розово масло /Rosa damascena/

 • Намалява стреса
 • Повишава либидото
 • Кожно здраве
 • Храносмилателна система
 • ПМС и менструални симптоми
 • Припадъци/Апоплектичен удар (seizure aid)
 • Парфюм
 • Внимание! Избягвайте по време на бременност, тъй като стимулира кръвния поток в областта на таза.

Основни приложения на различни етерични масла Botalife – част 1

Основни приложения на различни етерични масла Botalife – част 3